jakyg Creative Commons License 2018.12.05 0 1 127088

Giurgiulestben sajnos nem voltam. Csak az ukrán-moldáv határállomáson ezt-azt megtudni. Tolmácsom számára kellemetlen lehetett volna a határ, meg a kijevi rendszámú autómnak sem volt ez megengedve. Visszamentem Ogyesszába (Rénitől 305 km!), ahonnan az ukrán vasút percnyi pontossággal 17 óra  18 perc alatt visszahozott Munkácsra. Aprópénzért. De megyek én még majd Giurgiulestibe is. :)

 

Valamikor a 2000-es évek elején Galac felől akartam Izmailba menni. Giurgiulestin át természetesen. Azt szerettem volna akkor megtudni, hogy amikor tavasszal jön üresen a MOLDAVIA fel hozzánk szezonra, akkorra kibérelhetném-e valami kisebb pénzért. Előtte erről Budapesten egyeztettem a MOLDAVIA parancsnokával, de aztán az UDP levélre, faxra, nem válaszolt. Tulceaban lévén, úgy döntöttem, átszaladok Izmailba. Akkor még kellett vízum Moldáviába. Azt mondta a jóindulatú román rendőr kilépéskor: menjenek, de egy rettenetes úton el kell menjenek Chisinauba vízumért, ez kb. 250 km. Estére érnek oda. Aludjanak a kocsiban, különben az az éjjel eltűnik. Aztán ha megvan a vízum, jöjjenek ide vissza. Bemennek Ukrajnába, majd vissza. Itt mi magukat abban a konténerben fogjuk meztelenre vetkőztetni és fertőtleníteni.

A helyzetet tetézte, hogy volt egy értékes csónakmotor is a kocsiban, amivel előzőleg a deltában csavarogtunk. (Sulina, Chrisan, Mila 23 között.)

A felvázolt "élmények" hatására akkor visszafordultam, lemondtam a bűvös határ átlépéséről, Izmailról.

Ma már persze más, nagyüzemi a határátkelés és nem fertőtlenítenek. :)

Akkoriban még először azért állítottak félre, mert a forgalmim szerintük nem létezik. Hoztak egy nagy-nagy könyvet, abban benne volt a világ rengeteg országának a forgalmija. Köztük egy korábbi magyar változat. Aztán jött a jóindulatú rendőr, akiről kiderült, előtte éveket szolgált Nagyváradon, s röhögve mondta kollégáinak, hogy a könyv elavult, a forgalmim jó. Ennyire nem járt arra magyar autó akkoriban. S talán ma sem.

 

Giurgiulesti helyett még pár hajó:

 

Előzmény: riversea (127086)