ásítósmacska Creative Commons License 2018.12.04 0 2 63952

Ugyan tudjuk régóta, de mindig jó más szemszögéből is leírva látni... :)

 

Sok a párhuzam a szekta és az MLM-cégek működésében

 

Robert Jay Lifton pszichiáter három fő jellemvonását vázolta fel a szektáknak, melyek Ross szerint teljesen megállják a helyüket, ha MLM-cégek működési struktúrájába építjük bele. 

  1. Van egy karizmatikus vezetőjük, akit imádnak és tisztelnek. Ki milyen szinten van a szervezetben, úgy változik a szerepe is. A mentor, aki az ő sikeréért is küzd, Már beteljesítette a nagy álmot, vagy a piramis csúcsán csücsülő vezető, aki felépített egy sikeres szervezetet, jobbá tette az emberek életét, és sikeresebb, mint bárki. 
  2. A kényszerített meggyőződés vagy a gondolatok újraformálása. Ennek az a lényege, hogy a csoport minden tagja azonos véleményen legyen, ugyanazt gondolja, és elkülönüljenek azoktól, akik nem osztják a nézeteiket. Több módszere is van, de a „Milyen barát az, aki nem szeretné a sikeredet?!”, vagy a „Ne foglalkozz a kétkedőkkel, bennünk igazi támogatókra találtál, akikre mindig számíthatsz!” frázisok általában előkelő helyet foglalnak el.
  3. A csoporttagokat a vezetőjük szexuálisan, gazdaságilag vagy érzelmileg kizsákmányolja. Az anyagilag nem biztos lábon álló embereknek a világot ígérik. Ebbe igen, egy kicsit kell invesztálni az elején, de milyen üzlet az, amibe ne kellene. Ígéret, ami szerint a kemény munka néhány hónap alatt meghozza majd a gyümölcsét, anyagi biztonságot, kötetlen munkaidőt és gyakorlatilag végtelen lehetőséget ad arra, hogy a gyerekeddel legyél. Csak éppen ehhez a legtöbb esetben nem elég embereket megkeresni, hogy eladj nekik bármit, hanem magad alá be is kell szervezni őket, és a te kemény munkádból van jövedelme a vezetődnek, neked pedig abból, ha sikerül olyan embereket beszervezned magad alá, akik szintén keményen dolgoznak, de te lefölözheted a hasznodat.
Előzmény: ásítósmacska (63951)