Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 -2 0 63934

Neten található egy cikk (http://www.origo.hu/tudomany/20120517-valoban-hatasosake-az-oregedesgatlo-szerek.html), amiben többek között a következők szerepelnek:

 

"A cég egyik termékét az ELTE Biológiai Intézetének Genetikai Tanszéke is kipróbálta, amely szintén foglalkozik alapkutatási szinten az öregedés folyamatával. [..] "azt tapasztaltuk, hogy a kísérletben részt vett egyedek 20-30 százalékkal tovább éltek, mint a nem kezeltek" - mondja dr. Vellai Tibor tanszékvezető. [..] A gének aktivitásának befolyásolásával egyértelműen lehet az öregedési folyamat sebességét befolyásolni" - mondja Vellai."

 

Ennek a kutatásnak az eredményeit (a kontrollcsoportok méréseinek eredményeivel együtt) nekünk is bemutatták. A grafikokok elég beszédesen tükrözték a fenti kijelentését.

 

"Az említett könyvben leírt öregedésgátlási módszerről (ageLOC) egy neve elhallgatását kérő biológus a következőket mondta"

 

Álljunk csak meg. Innentől miért is kéne tovább olvasni ezt a "véleményt"? Egy témában hozzáértő, megalapozott szakvéleménnyel rendelkező "biológus" nem kéri a "neve elhallgatását". De lépjünk tovább.

 

"a könyv lényegében egy 140 oldalasra elnyújtott reklám, amelynek a lényege körülbelül 2 oldalra ráfért volna."

 

Egy hozzáértőnek nemhogy kettő, hanem egy oldal is elég, hogy megértse a lényeget. Viszont amennyire én tudom, ez a könyv nem szakértőknek, hanem az utca emberének íródott, akinek máson van a napi fókusza, pl. azon hogy a gyerekkel minden rendben van-e a suilban, eléri-e a haverokkal a délutáni teniszt, vagy a barátnők milyen témával készüljenek az esti talira (ami valószínűleg nem genetikai téma lesz).

 

"Az alapállítás, miszerint a génexpresszió megváltozik az idő folyamán, és ez lehet az egyik oka az öregedésnek, tulajdonképpen valós tudományos tézis, viszont az biztos, hogy nem a könyv szerzője áll elő vele először."

 

Persze hogy nem. A könyv lényege nem is ez. Ezt még egy neve elhallgatását kérő biológusnak fel kellett volna ismernie.

 

"Ugyanakkor, ami kihámozható az ageLOC metodológiájáról, az elég semmitmondó (nem véletlen, hogy a PubMed egyetlen cikket ad ki az ageLOC-ra)."

 

Mivel ez egy márkanév. A metodika pedig cég tulajdona (és nem "reklámeszköz"). A közember számára az eljárás lényege és eredménye sokkal érthetőbb és fontosabb, mint a metodika technikai részletei.

 

"A szakértő szerint már az is bizonyítást igényelne, hogy ha visszaállítjuk a génexpressziós profilokat, az önmagában is "nem öregedést" jelentene - a sejtek összetétele ugyanis változhat az idők folyamán. Lehetséges, hogy ha az "öreg" összetételű sejtben aktiváljuk a "fiatalkori" profilt, annak egyáltalán nem lesz jó vége."

 

Nem, emberünk nem szakértő (ez már a neve elhallgatásából kiderült) és hogy mennyire nem, abból is látszik, hogy "profil aktiválásról" beszél (nem pedig célzott géncsoportok expressziójának szabályzásáról), hiszen a génexpresszió nem "egybites". A génekre hatást gyakorló körülmények nem ki-be kapcsolgatják a géneket, hanem működési szintjüket befolyásolják. Nagyon nem ugyanaz. Ugyanakkor ez a kijelentése valótlanságot közvetít, aminek a felelőssége bizonyára szerepet játszott a neve elhallgatásában.

 

"a legfőbb gond az, hogy ha mindezeket el is fogadjuk, egyszerűen nincs olyan molekuláris biológiai technika a kezünkben, amellyel - a bőrön át vagy táplálékkal a szervezetbe juttatva - célzottan tudnánk csak egy-egy géncsaládot bekapcsolni az összes sejtben."

 

De bizony igen, épp ez a technika van a Nuskin kezében. Az AgeLOC eljárás lényege éppen az, hogy adott testi funkcióért felelős géncsoportokat képes megtalálni és befolyásolni. A neve elhallgatása mellett vajon miért hallgatja el, hogy a könyv is éppen erről szól?

 

Apropó, Dr. Vellai beszél ám erről:"Az embernél azonban sokkal járhatóbb a farmakológiai út, azaz olyan hatóanyagokat létrehozni, amelyek specifikusan felismerik a géneket, és képesek befolyásolni az aktivitásukat." - hogy lehet  hogy ezt egy "biológus szakértő" nem tudja??

 

"A biológus szakember szerint a könyv egyes kozmetikai reklámokhoz hasonló: nagyon tudományosnak hat a laikusok számára, de igazából nem tudni, mi történik a gének szintjén. Ha ezt valaki tudná, nem könyvet írna róla, hanem cikket a Nature-be, és Nobel-díjat kapna érte."

 

A gének expresszióját nagyon jól ki lehet mutatni és ezért nem jár nobel díj.

 

"A könyvnek azonban vannak erényei is: populáris stílusban világít rá arra, hogy az öregedési folyamatot - legalábbis részben - gének befolyásolják, és ezen gének működésének befolyásolásán keresztül képesek vagyunk élettartamunkat növelni."

 

A "szakértő" arról miért nem beszél, hogy a könyv egyik legfontosabb mondanivalója az, hogy az életmódunk, a körülményeink befolyásolják a gének működését (a legfrisseb kutatások szerint már több mint 70%-ban)?

 

Mennyivel pontosabb itt is Dr. Vellai: "A könyv rámutat arra, hogy megfelelő életmóddal, táplálkozással vagy táplálékkiegészítőkkel mi magunk is jelentős mértékben tehetünk öregedésünk lassítása érdekében. Természetesen ennek üzleti aspektusa nem vitatható el" - mondja Vellai."

Szerintem ez a jó végszó.

Előzmény: W_B (63920)