Herr Nick Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 38

 

T. Mara!

 

A felvezetésed elég hosszúra és indulatosra(vagy talán pikírtre?) sikeredett, az egészet egy "vád beszédnek" éreztem. Egy darabig azon is gondolkodtam, hogy kihagyom ezt a vitát(?), ha ez belőled ilyen reakciót vált ki és mint írtam elég sok elfoglaltságom is akad. Egyet jól kéne értened, hogy a tervezett disputának nem valamilyen elkövetett bűncselekmény(ek) tagadása, "szerecsen mosdatás" lenne a célja, hanem a történelem valós tényeinek megismerése, megbeszélése érzelmektől függetlenül és a régi beidegződések kizárásával.

Mit is állítottam a másik "topikban"(a neked címzett válaszokat linkkel adtam meg):

 

1., "A lényeg, nem kell az ukrán nacionalista mozgalmakat egy kalap alá venni és mindegyiket lenácizni, főleg nem az OUN(B)-t. "

2., http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149643980&t=9217451

3., http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149652379&t=9217451

 

Érdemes még elolvasnod újra ezt a hozzászólásomat(bár nem neked írtam):

 "T. "A ló túloldala"! 

Az elején szeretném leszögezni, hogy nem szoktam vitatkozni itt a fórumon, vagy legalább is próbálom kerülni a vitát. A véleményemet leírom, ha valakinek tetszik elfogadja, ha nem akkor nem. Történészekkel, halottakkal és intézményekkel meg pláne nem fogok vitázni. Viszont az legyen az én döntésem, hogy melyik vélemény az, amelyikkel egyetértek.

A Simon Wiesenthal központtal kapcsolatban pedig inkább egy újságíró véleményét tudom elfogadni, aki még csak nem is "kedvencem", de valahogy szerintem "megcsípte" a lényeget.

Révész Sándor: Zuroff áldozatai

http://nol.hu/velemeny/20130729-zuroff_aldozatai-1402955 "

 

 

Néhány gondolat a történészekről:

Mint írtam, nem veszem a bátorságot magamnak, hogy kritizáljak történészeket, vagy lekicsinyeljem tevékenységüket. Ők nagy tudású, sokat tanult emberek, de látásmódjukat több dolog is befolyásolhatja. Ennek okán írtam, hogy vagy egyetértek vagy nem egyes történészek munkájával(véleményével).

 

Azok a történészek(a teljesség igénye nélkül), akiknek adok a véleményére "ukrán ügyben":

Александр Гогун

Бори́с Вади́мович Соколо́в

Lagzi Gábor

Timothy David Snyder

Egy olyan történész, akit azért elolvasok, John-Paul Himka.

 

Nem lehet általánosítani, de a történészek sokszor hovatartozásuknak megfelelően a saját oldal bűncselekményeit kisebbíteni az ellenfélét nagyobbítani szokták. Így van ez az ukrán és a lengyel történészeknél is, bár volt törekvés a múlt közös feltárására, de ez sikertelen maradt.

A jelenlegi orosz történészeket - véleményem szerint - két fő csoportra tudnám osztani, az első, amelyik a szovjet történelem szemlélet(amit a regnáló orosz politikai elit is támogat) nyomdokain halad. A második a szabadabban gondolkodók, akik az új dokumentumok segítségével kritikusan újra gondolják az akkori eseményeket. Persze egyik oldal sem homogén tömb.

 

Végezetül, bízom benne, hogy egy normális beszélgetést sikerül ebben az igen kényes témában összehozni.

 

Üdv, Nick

 

U.i.

A folytatásban szeretnék néhány fogalmat tisztázni(fasizmus, nemzeti szocializmus, pogrom), bár ebben több féle nézet is lehetséges.