Jtoti Creative Commons License 2018.11.22 0 0 28352

Felavatták Erzsébetvárosban Sisinek, azaz Erzsébet királynénak egész alakos bronzszobrát. R. Törley Mária szobrászművész alkotása a Madách téren található.

 

Elég nagy vihart kavart, ahogy látom az új Erzsébet szobor az Ő nevét viselő városrészben!

Én nem tudok nyilatkozni, mert sajnos az avatásra nem jutottam el, sokaknak tetszik, majd akkor nyilatkoznék ha már láttam! A vélemények róla  mindenkinek elérhető cikkekben olvashatjátok!

Hoztam én is, de ezekre is érvényes hogy nem kommentálom, tapasztalataim nélkül :)

 

http://pestbuda.hu/cikk/20181116_sisi_szobrot_allitottak_erzsebetvarosban

 

https://alfahir.hu/2018/11/15/erzsebet_kiralyne_sisi_szobor

 

Érdekességek a szoborról

  • A posztamens (talapzat) tardosi mészkő tömb, melynek a súlya közel 4 tonna, magassága 160 cm.
  • A bronzszobor 230–240 cm magas, a súlya kb. 500 kg.
  • A szobor a harmincas éveiben járó Sisit jeleníti meg.
  • A szobor kezében lévő könyv Erzsébet királyné költői tehetségére utal. Mészöly Dezső költő-műfordító, irodalomtudós részletesen foglalkozott Erzsébet költészetével Sirály a Burgban című esszékötetében. Ezt a kötetet tartja a kezében Sisi. Mészöly Dezső így jellemzi Erzsébet műveit: vers és zene. „E kettő Erzsébetnél elválaszthatatlan. Verselése könnyed és hajlékony. Sohasem versbe szedett, mindig versben született gondolatokat szólaltat meg – mint minden poeta natus” – azaz született költő.
  • R. Törley Mária szobrászművész felhívja a figyelmet arra, hogy fontos motívum a magyar címer a szoboralak mellközepén, mert Erzsébet szerette a magyarokat, hozzájuk hasonló volt a temperamentuma, a szabadság utáni vágya. A kiegyezésben is sokat köszönhet neki Magyarország.
  • A szoboravató az önkormányzat sok éve megrendezésre kerülő, tematikus Erzsébet Hét nyitórendezvénye, a névadó neve napjához közeli dátumon.

 

 

https://hvg.hu/kultura/20181122_Tenyleg_ilyen_szobrot_erdemelt_Sisi

 

Ilyen véleményeket találtam...nagyon különböző értékelésekkel!

 

2018. november. 21. 00:00 2018. november. 21. 15:26 HVG Hetilap Történelmi szakmány Murányi Gábor 1

Hamis, ráadásul több évtizeddel megkésett hagyományőrzés jegyében állítottak emlékszobrot „a magyarok szeretett királynéjának”, Sisinek a nevét viselő Erzsébetvárosban.