tekergo93 Creative Commons License 2018.11.21 0 0 12051

A korábbi grafikonokat több kutatásból gyűjtöttem össze ill a leírtakat is.

Ebben a kutatásban nagyjából benne van szerintem minden amely több szempontból is összehasonlítja az 5mg és 1mg finát, mind hatásilag, mind mellékhatásilag.


Hatás: 0,2mg fina 55% -os DHT-szuppressziót okozott, az 5 mg pedog elérte a 69% -os DHT-elnyomást.
Mellékhatás: 17353 betegen végzett vizsgálat kimutatta, hogy az 5mg-os dózis csak kissé emelte a szexuális diszfunkciót mint az 1mg-os dózis esetében. A szexuális mellékhatások 2% alatt fordulnak elő 1 év alatt, 5 év alatt pedig 0,3% alatt. Leírja azt is, hogy a mellékhatások úgy csökkenthetőek, ha alacsony dózissal kezdik szedni és lépcsőzetesen fokozatosan emelik a dózist. A hírtelen nagy mennyiségű fina, vagy az ingadozó DHT szint ugyanis nagyobb valószínűséggel okozhat mellékhatásokat.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481923/

 

Azért szedek 5mg-ot mert 1. hatásosabb mint az 1mg (legalább 5%-al ami már számít), és 2. mivel nincs mellékhatásokban nagy különbség, így nem érzek nagy kockázatot se - ígyse olyan erős mint a duta amit sokan szednek.
0,05mg-ot nem tudsz szedni, hiába nagyjából hasonló hatású mint az 5mg. A legkisebb az 1mg-os Propecia, vagy ha magad tördeled 4 részre. De a tördelés nem biztos, hogy jó mert nem biztos, hogy a megfelelő helyen oldódik fel a tabi - ha tördeled már a nyálkahártyán keresztül elkezd feloldódni de lehet a gyomorban vagy a belekben kéne inkább a jobb felszívódás / hatás érdekében - és ha alig van különbség mind hatásilag mind mellékhatásilag akkor nincs értelme bíbelődni a tördeléssel se.

Azzal kapcsolatban, hogy mi az optimális DHT érték a szőrtüszőnek, vagy milyen értéknél már nem áll fel - ez tökre egyénfüggő de amúgyis felesleges számérték lenne, mivel 1. nem fogod a DHT szintedet nézegetni havi labor vizsgálaton mert drága, 2. a finánál megadott DHT értékek átlagértékek csak - mivel minden egyes embernél ez eltérő (ami akár elég nagy mértékben is eltérhet) - pontosan csak akkor tudod ha laborban csinálsz DHT szint mérést - pl. endokrinológia magánszakrendeléseken szoktak lenni - de nem olcsóak.

A másik meg, hogy a hajhagymáknak nem csak a DHT az egyetlen negatív hatásuk. 

A DHT a herékben termelődik és rengeteg mindenért felelős pl. immundrendszer, szexualis vágy, stb stb, A DHT a véráramon keresztül a fejbőrben is jelen van - itt azoknál akik AGA-ra hajlamosak gyulladásos láncreakció alakul ki a fejbőrben a magas DHT szint miatt - ennek hatására kezdenek a hajhagymák roncsolódni és a haj hullani. A gyulladásos reakció-t a prosztagladin d2 okozza és ezzel a pge2 szint csökkenést okoz ami a haj növekedéséhez fontos lenne. A pge2 csökkenésével megszűnik a WNT jelátvitel és ezáltal a szervezet saját regeneráló képessége a hajhagymáknál. A DHT szint növekedés mellett az ösztrogénjeink is csökkennek amik szinten hozzájárulnak az egészésges hajhoz pl a VEGF faktoron keresztül vagy PGF2a faktoron keresztül is. De még rengeteg folyamat van ezeken kívül, a DHT csak a jéghegy alja.

A DHT pedig önmagában nem eredményez szexuális diffúziót, mivel a szexuális vágyért leginkább a tesztoszteronok a felelősek - ezt pedig nem gátolja se a fina, se a duta. A DHT is szerepet játszik persze de kisebb mértékben, valamint még az alacsonyabb tesztoszteron szinttel rendelkezőknél se jelent mindig gondot. Tehát az alacsony libidó mint mellékhatás nem köthető össze teljes mértékben a DHT szint csökkenésével mert nem mindeniknél váltja ki ezt. Sőt a fina és a duta megátolja az 5 afla reduktáz enzimnek / enzimeknek , hogy a tesztoszteront, dihidro-tesztoszteronná alakítsák így lényegében több szabad tesztoszteron marad amitől egyeseknél a szexuális vágy még nő is. Míg másoknál ha alacsonyabb az aromatáz enzim a szervezetükben akkor az így szabadon maradt tesztoszteronokból ösztrogén keletkezhet amitől gyno alakulhat ki (aromatáz enzim blokkoló étrend ill. kiegészítők/kivonatok segíthetnek - vannak gyógyszerek is de akkor már biztonságosabb abbahagyni a fina/dutat).

Előzmény: BBosss (12049)