Ati_66 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 230785

Én előtte tényleg megmértem az 1 órás max teljesítményem, s berendezkedtem annak 65%-ára, afölé, de alá sem, mentem túl sokáig. Sokat olvastam előtte, s nem kamuk ezek a dolgok, többé-kevésbé majdnem mindenkinél ugyanúgy működnek."

 

Ugyan ilyen célra egy pulzusmérő is használható és sokkal olcsóbb mint a wattmérő:-).

De igazad van erre kell figyelni csak nem mindig és mindenkinél jó a 65%.

 

A kb 3 óránál hosszabb intenzív sport egyéni képességeinknek megfelelő legeredményesebb teljesítése a szervezet szénhidrát ellátottságától függ. Ha a szervezet raktára lemerül akkor az erő és vele a sebesség eltűnik és csak olyan teljesítményre képes az ember amit a bevitt szénhidrát mennyiség fedez, az pedig óránként legfeljebb 60-90 g közötti mennyiség, mert csak ennyi szívódik fel az emésztő rendszeren keresztül, ráadásul a 90g-hoz már spéci gélek és sport energia italok kellenek nem szerencsés csak úgy bármit összeenni.

 

6-10 órás vagy hosszabb intenzív sportot csak akkor lehet egyenletes teljesítménnyel, verseny közbeni padlófogás nélkül végig vinni, ha olyan teljesítményt tartunk az elejétől ami mellett a szervezet szénhidrát raktára a verseny közbeni pótlással csak a verseny végére merül ki. Ez 6 óránál lehet akár 80% -os teljesítmény is 10 óránál meg lehet akár csak 60% is. Nincs ökölszabály ez egyéni adottságoktól és képességektől függ. Ennek az egyéni értéknek a meghatározásához lehet használni az ergospirometriás teljesítmény diagnosztikai vizsgálatról kapott indirekt kalorimetria grafikont amiről látni, hogy milyen szénhidrát igénye van a szervezetnek egy -egy teljesítmény szinten (watt vagy pulzus).

 

 

Ebből és a pótolható szénhidrát mennyiségből lehet reális időterveket összeállítani.

Én 2 éve voltam ilyen vizsgálaton, azóta annak az eredményeit használom a hosszú versenyek tempójának tervezéséhez. Lehet valamennyit változnak az adatok de tapasztalataim szerint pulzus alapon jelentősen nem változtak csak én lettem gyorsabb adott pulzuson közben.