Raygam...
2018.11.09
|
|
-1 0
30085
|
Sziasztok.
Véleményeteket szeretném kérni a következőről:
Adott egy Ariston kondis fűtő gázkazán + egy 100 literes csőkígyós HMV tároló. A tárolóban a melegviz 40°C ra van beállítva. (így kisebb a tárolási veszteség, jobb a kazánhatásfok amikor ráfűt, és a gyerek sem forrázza le magát). Viszont így elég hamar el is fogy a melegvíz például egy fürdésnél. Amikor a kazán elkezdi fűteni a tárolót, akkor kb 60/50 °C -on fűti, azaz 50 °C feletti visszatérő alakul ki, amivel már nem igazán kondenzációs üzemben működik a kazán. Arra gondoltam, hogy az 50 °C -os visszatérőt bevezetném egy kis lemezes hőcserélőbe, aminek a szekunder oldalára pedig a hidegvíz betápomat kötném ami a HMV tárolóba megy. Természetesen hőcsere csak akkor valósulna meg, ha épp van melegvíz fogyasztás, azaz áramlik a szeunder oldalon a víz. De a tapasztalatom alapján minden zuhanyzásnál és főleg fürdésnél viszonylag hamar (még a zuhanyzás és kádtöltés közben) bekapcsol a kazán HMV üzemmódba így a kazán visszatérőt jóval alacsonyabbra tudom hűteni a szekunder oldali hidegvíz betáp miatt. Tehát jobb hatásfokkal üzemelne a HMV készítés és több melegvizem lenne, mert előmelegített víz áramlana a tárolóba. Kérdés, hogy a rétegtároló működését hogyan befolyásolja ha a tároló lenti hidegvíz betápján néha melegvíz áramlik be.
Mi a véleményetek összességében az elképzelésről? Nem gazdaságossági oldalról, mert azt már kiszámoltam, hogy soha nem térül meg a ~20.000 Ft-os lemezes hőcserélő ára.
|
|