Bálint Ferenc Creative Commons License 2018.11.07 0 0 19223

Kedves Fórumtagok!

 

Szeptemberben érdeklődtem a romániai anyakönyvi kutatással kapcsolatban. Tanácsotokra belevágtam és nem is hiába - gondoltam röviden megírom a tapasztalataimat, hátha valakinek hasznos lesz.

 

A dátumokat azért jelzem, hogy legyen némi kép a procedúra hosszáról.

 

Szeptember 26-án írtam a temesvári levéltár emailcímére ( a biztonság kedvvért kettőre is), angolul. Az általam keresett személy születési idejét és helyét tudtam, a szüleire voltam kíváncsi, ezért szerettem volna látni az anyakönyvi bejegyzését.

 

Október 8-án emailben kaptam választ, egy csatolt PDF formájában. Ez egy kinyomtatott, aláírt, lepecsételt, majd képként bescannelt román nyelvű levél volt. Ezt egy netes progammal szöveggé konvertáltam, majd a Google Fordító segítségével angolra fordítottam.

Ebben tájékoztattak, hogy a kért infó ára 9 Euro 64 cent lesz, amit a mellékelt számlaszámra kell elutalnom, az erről szóló bizonylat másolatát pedig postán küldjem el nekik. 

 

Itt következett némi szünet, mert csak október 24-én jutottam el bankba. Az átutaláshoz kézzel ki kellett tölteni egy Nemzetközi Átutalási Megbízás nevű űrlapot (elég fárasztó volt, mert nem lehetett benne javítás, így a román utcanevek miatt harmadjára sikerült helyesen). Ennek a lepecsételt aláírt indigómásolatát kaptam meg bizonylatként.

 

Ezt 25-én bescannelve emailben, illetve fénymásolva postán ajánlott levélben is elküldtem a levéltárnak, utóbbit szerény 1690 Ft-ért.

 

A válaszküldeményt a postabélyegző szerint következő nap feladták, így gondolom az emailes változat elég lett volna, de inkább biztosra mentem. Ez valamikor e hét elején érkezett meg hozzám, tegnap kaptam kézhez, amikor hazamentem.

 

A pecsétekkel gondosan ellátott borítékban benne volt a kért anyakönyvi bejegyzés fénymásolata, 1:1 méretben. Mivel két A3-as lapra fért rá, ezeket akkurátusan összeragasztották. A fénymásolatot ugyancsak alaposan ellátták levéltári bélyegzőkkel ügyelve, hogy a lapok ragasztott illesztésének mindkét oldalán is legyen :) A lapon látható többi bejegyzést pedig szigorúan kitakarták.

 

Az egyetlen szépséghibája a történetnek, hogy a banki bizonylathoz mellékelt kísérőlevélben jeleztem, hogy a befizetéséről számlát kérek - na ez elmaradt.