tbrunner Creative Commons License 2018.10.25 -2 4 6500

Kei. Kei volt az utolsó 5 nap kikapcsolódásunk, amit majdnem teljes egészében Pasir Panjangon töltöttünk, egy kirándulással Bair-szigetre és a Goa Hawang barlanghoz. Ezen kívül búvárkodtam Kei első búvárközpontjával, a Kei Pirate Divers-zel, amiről ezen a blogon W.L.-től szereztem tudomást. (Nem bántam meg!) Nekünk a világ legszebb strandjának kikiáltott Pasir Panjang csak a dobogó második helyére fért fel Teluk Sawai mögött. Ok, egy igaz a legendából: ilyen liszt finomságú és fehérségű 3 kilométeres valószínűtlen homok alighanem sehol máshol nem létezik (vagy mi még nem láttunk ilyet), de a jó/szép strand nálunk azért nem csak a homokot jelenti, hanem azt is, ami mögötte van, és ebben itt éreztünk némi hiányt. Kei-en a part mögött nincs semmi (pl Sawai-hoz vagy Bandához hasonló) látványos táj (ok, a pálmafákon kívül), a sziget Banda, Ambon és Seram bujasága után már-már kietlen benyomást keltett. Szállásunkkal se voltunk elégedettek, se az ételekkel, amit még gyümölcsökkel se tudtunk felturbózni, mert azt az infót kaptuk, hogy a legközelebbi piac Langgurban van (ott is egy bevásárlóközpontot ajánlottak igazából). Ha csak a strandot láttuk volna, talán kicsit csalódottak is maradtunk volna, de a búvárkodás nálam jelentősen felhúzta Kei-t! Amúgy nem éreztük igényét más strandok meglátogatásának, azt gondolom nem nyújtott volna annyi pluszt egy másik Pasir Panjang, mint amennyi macerát a baba hurcolászása. Ezen az egy strandon azt hiszem bőven el lehetne lazulni akár napokig, hetekig is - főleg időnként egy kis búvárkodással megspékelve (mondjuk a padok helyett lehetne 1-1 nyugágy itt-ott, pl a szálláson).

Szállás. Kei-en se igaz már messze az a sztori, hogy odasétálok egy szálláshoz és kapok szobát. Kb két hónappal előre már se a Coasterbe, se a Savana-ba nem kaptam szabad helyet, egész októberre! Mivel kisgyerekkel nagyon nem akartam hoppon maradni, a Kei Pirate Divers-t kerestem meg, akik boldogan segítettek. Johannánál foglaltak nekünk egy közvetlenül a parton fekvő házikót Ngurbloatban, de itt is csak 5 napra tudtunk - emiatt iktattuk közbe Seramot is az útitervbe. Annyira ez nekünk amúgy nem jött be. 250k/éj, az ételek 25k reggeli, 50k ebéd és vacsora. Külön furcsa volt, hogy 2-éves kisfiúnknak Johanna egész ételeket számolt fel, ráadásul valójában mindig csak 2 tányért és olyan kevés ételt hozott, hogy sose laktunk jól. Evésre alternatívát nem találtunk - mondjuk nagyon nem is kerestünk. Ugyan a Coastert nem sikerült megismernem, de azt hiszem kijelenthető, hogy Pasir Panjang-on is hiányzik egy igazi jó szállás. Ez a déli, Ngurbloat vége a strandank egyébként naplemente környékén egészen felpezsdül, és abból ítélve, hogy a parton közel 1 km hosszan kiülős kis bódék vannak a föveny mögött, hétvégén kifejezetten zsúfolt lehet - mi hétfőtől péntekig voltunk. Net van Ngurbloat környékén, 3G.

Búvárkodás. Röviden: lenyűgöző, nekem jobban bejött, mint Banda. A centrumot 2 német csinálja, Janosch és Eva, szuper új felszerléssel, rendkívüli lelkesedéssel. Azt hiszem 2017-ben kezdtek. Kijelenthetem, hogy Janosch az eddigi legjobb vezetőm volt, rengeteg hasznos dolgot mondott el és mutatott meg, nagyon alapos volt. Amúgy amíg ott voltam, rajtam kívül csak 1 másik búvár volt, aki épp nyíltvízi vizsgáját csinálta Evával. Mindjárt első merülésünkkor egy raj ördögrájába akadtunk! Ezen kívül napóleon halak, óriási languszták, gyönyörű és rendkívül sokféle korallok, szép, egészséges, élettel teli zátonyok, az éjszakai merülésen elképesztő rákok vártak ránk. Mindent összerakva, szuper a búvárkodás Kei-en, és nálam csak ezzel együtt vált Kei Kecil egy kiemelkedően szép úticéllá, ez az ami miatt érdemes lehet egyszer visszamenni ide. Egy merülés 600k (6 fölött kedvezmény).

Az újdonsült búvárközpont egyébként nem mindenkinek tetszik, érekezésünk előtt pár nappal kirabolták őket.

Bair és Goa Hawang. Bair talán túl van dimenzionálva, itt mini Raja Ampatként emlegetik. Igazából érdekes és szép a türkiz vízből kiemelkedő sziklás, zegzugos part, de csak ezért nem lenne érdemes Kei-re jönni. Egy fél napos kirándulást viszont mindenképp megér. Visszafele kitettek minket egy borzasztóan szemetes kis szigeten, amit nem tudtunk mire vélni, talán a helyiek valami piknikező helye lehet, de minket inkább elszomorított a látvány.

Goa Hawangban úsztunk egy jót. Egy indonéz pár volt ott csak, ruhában, ugyanakkor samponnal, tusfürdővel - hát ahány ház, annyi szokás. A kb egész napos túra ára 600k csónak + 500k autó + ebéd.

Közlekedés. Langgurba már nem lehet közvetlenül Makassarból repülni, ez a járat gyorsan elhalt. Janosch szerint az a hír is téves, hogy hamarosan közvetlen járatok lesznek Jakartából és Baliról. A szigeten (vagy Pasir Panjangon?) összesen kb 40 szállásférőhely van, így lehetetlen egy napi 250 fős bali turistacsoport megoldása. Nekem úgy tűnt, hiába az új reptér és a mindenfele vezető új autópályák, a (jó) szállások valahogy nem gyarapodnak. Szóval, közvetlen járat ugyan nincs, de csatlakozó járatokkal el lehet jutni Makassarba és Jakartába is. Mi pl. Garudával repültünk Makassarba, 1h volt a csatlakozás Ambonban. A gép valóban elrepül Banda fölött, a nyugati oldalon lehet látni. A reptéri traszfer taxival 200k volt Ngurbloatba.