Ati_66 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 196021

Ne a kcal-t számold az energia bevitelnél, hanem a szénhidrát tartalmának a grammjait. 

A szervezet energia igényének kb 40-100%-át szénhidrát biztosítja intenzitástól függően,  ha csak nem extrém magas intenzitásokon is dolgoztatod az izmaidat, mert akkor már más folyamatok is beindulnak. 

 

Véleményem szerint maratoni távig fehérjét és zsírt bevinni frissítésben teljesen feleslegesen terheli az emésztő rendszert. (már ha az ember ezt az étrendet elviseli, én szerencsés vagyok 9 óra is végigment géllel és szénhidrátos folyadékkal)

Az izom munkához szénhidrát bevitel szükséges csak, mert a munkához szükséges zsír bőven van a szervezet raktáraiban, ha csak nem vagy kórosan sovány. Szénhidrátból viszont csak 200-300 g körüli lehet a szervezet raktáraiban. 1 g szénhidrát durván 4 kcal. Lehet matekozni milyen intenzitáson meddig elég.

 

Szénhidrátból 60g/ó ami felszívódik. Egyes sport italok, gélek ezt fruktózzal kombinálva 90g/ó mennyiségre tudják felnyomni.  Többet pótolni a jelenlegi ismeretek alapján nem lehet úgy hogy, fel is szívódjon. A szénhidrát felszívódáshoz víz kell. A szükséges víz mennyiségét figyelembe véve egy egy alkalommal max 20 g körüli szénhidrát mennyiséget érdemes bevinni ha nem akarja az ember azt érezni, hogy teli a hasa és esetleg hasmenés legyen a vége. 

 

Tanuld meg kocogás, séta közben megenni azt a gélt és előtte utána tiszta vizet inni, nem kell ácsorogni. :-)

Én 6 perces iramnál előveszem az övtáskából a kulacsot, iszom és visszateszem, a gélt nagy részét is megeszem futás közben. Ha az utolsó cseppet is ki akarom préselni a tasakból csak akkor sétálok. 

Előzmény: Szajrés (196015)