szenyor Lakatos Creative Commons License 2018.10.24 0 2 146

" kevés helyen fizetik ki munkája értékének több mint 75%-át"

 

Ha valaki alkalmazottja egy tőketulajdonosnak, annak nem a munkája értékét fizetik, hanem a munkaerejének árát, amennyiért eladta önmagát. A kettő közti különbség az a jövedelem amiért a tőketulajdonos egyáltalán belevág az üzletbe, és ezért van a munkavállalónak munkája. Amíg a kifizetett érték nagyon szűken elég a munkavállaló megélhetésére, addig erős az ellentét, erős az érdekérvényesítési törekvés, erős az "osztályharc". De ezt az ellentétet nem a szocialista forradalom oldja fel, hiszen a szocializmus működésképtelen. Az oldja fel, amikor a munkavállaló akkora értéket termel, hogy a munkaerejének ára is bőségesen elegendő a megélhetéséhez.

Magyar viszonyok közt ugyan kit érdekelne a kizsákmányolás, ha a mostani árviszonyok közt 800 eFt vagy több lenne a nettó jövedelme?   De most sem érdekli offenzíven - nem hallunk tüntetésekről, hogy munkát, kenyeret, és nem hallunk híreket sztájkokról. A magyar lakosság ebben az ügyben passzív, egyre inkább egyszerűen nem megy el olyan helyre dolgozni ahol nem kap eleget, ha pedig van alkalma rá akkor elmegy külföldre, ahol megkapja a vágyott összeget.  A lakosság tudomásul vette, hogy a magyar hazdaság ma ennyire képes, és ő mint az adott képességekkel rendelkező személy kb ennyit kereshet Mo-on,  akkor is ha toporzékol. Természetesen lehet sikereket tömegkommunikálni, de a mérhető a pénz amit kap ő maga - ezzel áll szemben az az ajánlat amit a nemzetközi piacon kap ugyanezen képességeiért.

Igen, esetenként mostoha körülmények közt kell külföldön dolgoznia, és minden jogszabály ellenére hátrányosabb helyzetben van mint egy ott született, hiszen a munkaadója is tudja, hogy honnan jött és sokan (mint a mexikóiak az usában)  beáldozzák magukat a családért, felvállalják a keményebb körülményeket, esetleg orosz rulettet játszanak egészségügyben ami a legtöbb embernek azért bejön, összességében nyereséges.  Nagyon sok élethelyzetben nem a személyes komfort, nem a biztonság a fontos, hanem az egyéb problémák megoldása melyek zöme pénzben mérhető.  Akik ebből az okból dolgoznak átmenetileg külföldön (tehát nem emigránsok), azoknak semmi jelentősége, hogy ez éppen például Németországban történik, ugyanúgy elmennének a Bivalybasznádi csirkeüzembe is havi 2-3 ezer vagy több euróért.

Zanzásítva a lényeg:   Akkor is elmegyek havi netto 5 ezer euroért dolgozni örömmel, ha a munkaadó 50 ezret keres a munkámon.

 

 

 

 

Előzmény: lxt (144)