advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.10.22 -3 1 97930

Nem gondolom, hogy hülye lenne. Egyszerűen vannak olyan kérdéskörök, amelyekben nem kompetens. Mindenkinek vannak ilyen területei (természetesen nekem is).

Az viszont már gondolkodásbeli-mentális probléma, ha az ember ezt nem képes felismerni.

 

Ettől sem lesz hülye, senki sem mondta soha hülyének például Nash-t sem, pedig ő aztán tényleg nagyon súlyos, folyamatos gyógykezelés alatt álló skizofrén volt. Vagy a szintén nagyon mély paranoiában szenvedő Gödelt sem, ahogy Nietzsche sem volt hülye, függetlenül attól, hogy élete utolsó szakaszában valóban megőrült, elborult.

 

Téged sem tartalak hülyének - csak van egy-két olyan "létfilozófiai" terület, ahol szó szerint képtelen vagy a racionális gondolkodásra, és ezeken a területeken elhiszel kritika nélkül teljesen abszurd kitalációkat, és elvetsz bizonyított, szilárd tényeket. Ám ez nem tudatos - ez a "mágikus gondolkodásod" következménye, te valójában ésszerűnek, hihetőnek látod az érveidet, megalapozottnak a tényekkel kapcsolatos kétségeidet. Nem azok - de ezt itt hiába beszéljük meg, az a doktrinált gondolkodásmód, amiben te leledzel, ellehetetleníti a tisztán látást. 

 

Ettől még más területeken valószínűleg pont olyan vagy, mint bárki más. Ahogy korábban fejtegettem, nem látunk még ezen a téren teljesen tisztán, az elme működése komplexebb is (sok téren valójában sokkal primitívebb is), mint a többség gondolná, és sok jel utal arra, hogy a valóságban több/sok tudatközpont is lehet az agyban (amikor ezek felett elveszíti a központi kontroll az uralmat, akkor lesz valaki valóban skizofrén), és ahol a racionális én az úr az egész felett, ott nem tud kialakulni vallásosság. Ahol a mágikus én/ének kerülnek előtérbe - ott igen.

Előzmény: Törölt nick (97921)