fejes.i Creative Commons License 2018.10.21 0 3 165869

Ha már itt tartottam, a Narex mellé tettem pár hasonló vésőt... ahogy mondtam, nincs másik tízesem, viszont vannak kicsit szélesebbek.

Ezt az egészet nem mondanám tesztnek, de nevezzük egy kis összevetésnek.

Tehát fogtam egy szárított tölgy palló darabot, a bél közeléből, amiért már nem kár.

Ebben véstem kb. 6 cm hosszú, 2,5 cm mély csapfészkeket. Azok hosszú oldalát nem egyengettem, hanem keményen ütöttem a vésőket.

Utána a tölgy bütüjén próbáltam, mi maradt az élből, illetve egy bükk léc bütüjén is. A vésők kb 30 fokra élezve.

ALDI 13 mm. Többször visszatérő kérdés itt, jó-e ez. Ez most komoly próba volt, mert az a tölgy kemény, nagyon kemény. De az ALDI állta.

Néhány meglátás ezek után: nagyon könnyű véső. Ütés közben megremeg a vas, talán kicsit túl vékony. Az oldalfala is a legmagasabb a kipróbált darabok közül. Talán nem annyira lelkesen, de kivéste a csapfészket. Az él szemmel, kézzel érezhetően csorbult kicsit, de nagyobb sérülésre számítottam! A bütüt már nem igazán tudta szépen megkezdeni, nem tudtam vele (kézből tolva)"penderedő" forgácsot leszedni, inkább csak törmelék szerű szilánkokat.

Narex 10 mm: imént leírtam már a vésőt. Gond nélkül kiszedte a csapfészket. Az él szemmel kicsit láthatóan apró sérüléseket szenvedett, de kézzel nem érezni. A bütüről eztán is tudott vékony, körbe pöndörödő forgácsot lehasítani.

Stanley , a 90-es évek elejéről, 12 mm. A legnehezebb véső mind közül - talán a műanyag nyél lehet az oka, bár vas is több van benne. Komoly meglepetés volt az a véső. Úgy tartottam, hogy jó, de még sose tettem így mások mellé. A legnehezebb véső volt, vastag vassal, de alacsony peremmel. Azért volt meglepetés, mert nem szenvedett látható sérülést az él. A bütüt érzésre /eredményre a Narexhez hasonlóan hasította.

Veritas 1/2 coll. (izé.. senki ne mondjon semmit...) A vésőről süt a precizitás. A hátoldalát kb 1 perc volt háromezres gyémántlappal teljesen síkká tenni.

Egyenes oldalfala lényegében nincs, a penge metszete trapéz lenne. Valóban nem nagyon akart beszorulni a résbe. 25 fokra van élezve, elsőre dobozból kivéve is véstem vele egy csapfészket, majd 30 fokos "mikro él" fenés után is.

Szinte olyan könnyű, mint az ALDI (nem mértem mérlegen), kb minden részlete hibátlanul meg van csinálva. A vas amúgy szépen vastagszik, tehát nem gyenge véső. 25 fokra élezett állapotban a Narexhez hasonlóan sérült az éle a csapfészek vésés során. 30 fokra élezve már nem láttam sérülést, a bütüt is úgy vitte, mint a Stanley.

Fotóztam is mobillal, de a fotók nem sokat érnek :-(

Mindennel együtt az ALDI véső jobb, mint gondoltam. Feltételeztem, hogy nem lesz nagy különbség a vésők között, de úgy gondoltam, hogy az ALDI jobban lemarad. Nagy különbség egyébként valóban nincs, ez a csapfészek ebben a kemény tölgyben igénybe veszi a szerszámot.

Még inkább úgy gondolom, hogy az ALDI véső annyi pénzért nagyon is jó. Most utólag úgy érzem, hogy a nyél hosszából is kellene levenni - túl hosszú.

A Narextől kicsit többet vártam, elsősorban a régi (biztosan nem kovácsolt) Stanleyhez képest. De egyáltalán nem rossz, mert némi esztétikai eltéréssel, de megcsinálta, amit a sokkal drágább szerszám. Kár a csiszolás és a nyél minőségéért.

A Veritas nagyon jó szerszám, könnyű, pontos - de talán többet kell használni, hogy kiderüljön, indokolt-e az ára (elsőre nem biztos).

Szívesen melléjük tettem volna egy cseresznyést, de abból csak 6-18-24 mm-eseim vannak.

Előzmény: fejes.i (165863)