Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.10.20 0 0 61161

Az előbb néztem végig az alábbi aukciós ház honlapján Ligeti Antal festményeit, természetesen a váras műveire fókuszálva:

 

http://www.kieselbach.hu/muvesz/ligeti-antal_738

 

Ezt írták a művészről:

 

Ligeti Antal Nagykároly, 1823 - 1890, Budapest

 

Festő. Portréfestőként indult. Részt vett az 1848-as szabadságharcban, majd bujdosásra kényszerült. Bujdosása idején Sopronban Hekler Antal néven festett arcképeket. Sokfelé utazott az 50-es évek közepétől. Olaszországban hosszabb időt töltött. 1856-ban a Szentföldön járt, ahol több vázlatot, akvarellt készített. 1858-ben hazatért Magyarországra. A Műcsarnok gyűjteményes kiállításon mutatta be hátrahagyott munkáit 1890-ben.

 

A legtöbb festménynél pontosan megnevezték, hogy mit ábrázol?

 

 

De akad egy olyan festmény, ahol csak "Folyóparti táj, sziklás várrommal" elnevezés szerepel.

 

Abból indultam ki a többi képeit szemlélve, hogy Ligeti Antal kint a tájban, a terepen festett, tehát a saját szemével látta a terepet, az adott várromot. Tehát helyesen, hitelesen vetette vászonra a látottakat. Ha összerakom a magas sziklafal + folyóvölgy + kis őrtorony = akkor nekem az Erdélybe vezető Királyhágó előtti Rév falu határában, a Sebes Körös partján emelkedő, a helybeliek által "Tündérvárnak" nevezett őrtorony ugrik be, amelyet volt szerencsém idén tavasszal felkeresni. Véleményem szerint ezt festette meg Ligeti Antal anno.