unartis: Creative Commons License 2018.10.12 0 0 1013

Kedves Robida,
Igen olvastam, hogy a ciprusféléket is támadja a borókaszú. Sajnálom, hogy Nálad már megjelent!
Vannak Arizonai és európai ciprusaim eddig nem vettem észre semmi kártevőt rajtuk, szerencsére, az eddigi időjárási tényezőket is jól vették, tehát jól érzik magukat a helyükön, agyagos enyhén savanyú talajon.
Az időnkénti magas talajvízzel sincs bajuk, igaz a tuja is elviseli azt.

Nem kívánok bűnbakot keresni azzal, mert leírtam azt, hogy  a tuja nem ide való. de az tény, hogy szenved majd elpusztul a klímánkon néhány év alatt, aki vállalja ezt, az nyugodtan hazardírozzon vele(én pálmákkal teszem ezt, de tudom, hogy azoknál is beüthet bármikor a krakk, mint a 2016-2017-es télen). Ha már itt van ez a fórum, akkor jó ha tudatosítjuk ezt a kedves tujatartókkal, amit a kereskedések nem közöltek fontos tudnivalóként.
Az a szomorú, hogy a mai napig a kertészetek ontják a tuja csemetéket, annak ellenére, hogy macerás a tartása az ország nagy részén.
A leendő vevőkkel kiszúrás ez a hozzáállás, hogy általánosan egy olyan növényt terjesztenek el aminek a megtartása egészségesen szinte lehetetlen, miért nincs alternatíva?
Árnyékos kertekbe még működhetnek a tuják szoliterként, vagy bármilyen elrendezésben, a tűző napos helyen viszont kiábrándító kínlódás az egész.
Előbb utóbb ez a vége, hogy pusztul a tuja, olyan elkeserítő, hogy a már szépen beindult, nagyobb méretű növények el kezdenek pusztulni!
A normális az lenne, hogy nem csak keleti tuja, nyugati tuja(tudom, hogy rengeteg mutatós szelektált változata van)és Leyland ciprus lenne a kertészetek alap készlet palettáján, hanem sok más alternatívát napos helyekre is kínálnának...

Azt a nézetett vallom, hogy a kertészetek feladata a profitorientált hozzáállás helyett, a kertbarátok látóterének kitágítása, kiszélesítése, abba az irányba, hogy mennyi csodálatos növény van, amelyeket mindenféle macera nélkül tartani lehet. És végre túllépnék a tuja+gyep kombináció egyeduralmán, ami egy beszűkült látásmódot hirdet mind a mai napig, szerencsére már van áttörés, de az még mindig kevés.
Nem azt mondom, hogy ne forgalmazzanak tuját a kereskedők, de bővíthetnék a választékot más irányba is(szerencsére van már néhány olyan kertészet amely lépett ebbe az irányba)! Legyen mindenféle helyre növény, ne csak egy faj ami egy csodának indul és a vége megkeseredettség! Ha meg ilyen érzékeny növény van a kínálatukban illő lenne mindenféle megtartási praktikát megismertetni a vásárlókkal, nem arra utazni, hogy nem baj ha pusztul majd újat vesz a vevő! ez etikátlan magatartás!

Előzmény: robida (1012)