rutthin Creative Commons License 2018.09.29 0 3 25709

Megjártam Görögországot, pár infó...

16.-án hajnalban indultunk Dunántúlról, Tompánál léptünk be Szerbiába, kb. 10-15 perc volt a két határ. Szabadkán pénzváltás, reggeli, aztán irány tovább autópályán Belgrád (városon keresztül folyamatos, jó haladással), Nis, Presevó úton. Kapuknál szinte senki, mindenhol azonnali áthaladás. Fizetés 560, 800, 210, 80 Dinár. Nem érdemes Euróval fizetni, mert pl. a 80 Dinárra 1 Eurot számoltak volna, holott az 118 Dinár.

Szerb-Macedón határ megint 5-10 perc, gyors áthaladás. Macedóniában útvonal Kumanovo-Szkopje (elekrülőn)-Tetovo-Kicevo-Ohrid volt. Hostivar-ig pálya, (bár inkább csak főút...) onnan normál út. Fizetés helyi pénzben 60, 3x40, és 2x30 Denár volt, Euróban kb. ez összesen 4 Eurot tesz ki.

Ohridban megálltunk, megnézni a várost, és egy éjszakát aludtunk is ott. Nagyon szép, és jó hely, megért volna egy hosszabb tartózkodást is, de még majd vissza megyek, azt hiszem.

Másnap még városnézés, majd körbe autózva a tavat Albánián keresztül, vissza tértünk, és az utat folytatva Bitola, majd a Görög határ következett. Átlépés kb. 3 perc, szinte senki nem volt. Tovább Edessán keresztül Gianitsa, majd itt dél felé fordulva főúton Katerini irányába, az utolsó 30-40 km autópályán, majd Paralia. Az út Edessa felé több helyen már autópálya, utána normál főút, de jól lehet haladni, a települések nagy részét az út elkerüli. Ugyanígy Gianitsa után a délre tartó főút talán két helyen haladt át településen símán járható, és jó minőségű (sok helyen jobb volt, mint a pálya).

Paralia valóban nem valami nagy szám, rengeteg Magyar, Román, Bolgár túrista van, nyugatiak csak elvétve...

Viszont a szálloda jó volt, ellátás is megfelelt. Bár egy all.inc. Spanyol szállodát meg sem közelít...de az más kategória. A strand jó volt, főleg, hogy a szállodánk a település szélén volt, egy utcányira már kieső partszakasz volt, így nem a belső részeken, a tumultusban kellett lenni. A tenger tiszta, és meleg volt, időjárás dettó!

Egy nap Olympus hegységbe kirándultunk, nagyon jó volt, szép helyek, igaz elfáradtunk, mert az autót letéve sokat gyalogoltunk, de megérte.

Volt még egy Volos, Pelion kirándulás, na az megint nagyon bejött, ott már kevesebb, és "úribb" túristák, szép tájak, helyi vendéglők, strandok, igazi Görögország. Autópálya díjak Kateriniből, Volosig 3,20; 2,50; 4,00 Euro, de a kapuk kikerülhetőek, mert a lehajtóknál nincsenek kapuk, igaz, így kb. a fele utat Larissáig fóúton kell megtenni. Illetve Larissa-Platamonas között a hegyi szakaszt nem lehet kikerülni.

Visszaút már Katerini-Evzoni útvonal, fizetés 2,20; 1,20; 1,80 Euro. Határ majdnem megállás nélküli áthaladás, a Görög határőr, vámos, csak intett az útlevelek láttán. Macedón oldal kb. 10 perc, itt se volt tömeg.

Macedón szakasz 60, 80, 60 Denár, kicsit több mint 3 Euro.

Macedón-Szerb határ kb. 10-15 perc a kettő. Szerbiába beérve irdatlan hideg, és rossz idő fogadott, nagyjából 20 fokkal hidegebb lett kapásból. Predjane előtt megálltunk ebédelni, ahol még a régi úton megy a forgalom, hát majdnem megfagytunk az autóból kiszállva. Egy kis helyi kajáldában viszont 3-an jó laktunk, itallal együtt nagyjából 10 Euronak megfelelő Dínárból.

Ezután pálya Belgrádig, 80, 210, 800 Dínárt fizetve, kb. 10 euro.

Belgrádtól Horvátok felé vettük az irányt, mert nem volt kedvem magyar vámossal találkozni...

Belgrád-Sid pálya 280 Dinár, kb. 2,5 Euro. Sidnél átléptünk Horvátországba, határ tök üres volt, pár perc volt mindkét határ. Senki nem kérdezett semmit, zökkenőmentes átlépés.

Horvátországban Tovarnik-Dakovo-Virovitica útvonalon, végig főút, de mindenhol beépítve, lassan lehet haladni, mert alig van lakott területen kívüli rész, mondjuk itt ez meglepett, de legalább a falvakban sok helyen 70-es tábla volt.

Barcsnál léptünk be, határ itt is tök üres, kb. 3 perc. 

Még annyi, hogy a Görög részen valóban sok helyen lehet már kártyával fizetni a kapuknál, Volos felé láttam, viszomnt az északi részen nem emlékszem, legalább is nem volt már a kapu felett elektromosan jelezve, mint a volosi részen.