szomorúfűz Creative Commons License 2018.09.27 0 0 44445

Kert szeptember

 

 

Az ősz első hónapja. A hónap elején áll be a meteorológiai ősz. Szeptember 23-án van az őszi napéjegyenlőség időpontja; a csillagászok ekkor jelentik be a „hivatalos ősz” kezdetét. Új évszak kezdődik.

A népi mondóka szerint: „Amilyen az Egyed-nap, olyan az egész hónap. Az időt kisasszonynapja négy hétre előre szabja. Mihálykor az észak s keleti szél, sok havat és kemény telet ígér".

A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, majd a szüret és az őszi szántás-vetés időszaka, amikor rendkívül sok függ az időjárástól. Az éjszakák egyre hűvösebbek, lassan megérkeznek az első fagyos hajnalok is, minden halványabb és tompább egy fokkal, a nap sugarai gyengébben, de egyúttal gyengédebben is látják el éltető energiával kertünk féltett növényeit.

 

A hónap elején még mindig nyár van, azonban a hónap végén már elkezdődik a növények elszáradása, bomlása akkor is, ha azt nem is vesszük észre.

A természet minden rezdülésével lágyan azt suttogja nekünk, hogy itt az ősz. Érdemes figyelnünk a költöző madarakat, amelyek a népi mondás szerint, ha szeptember végéig nem repülnek el, a jó idő akár karácsonyig is kitarthat.

 

A hűvösen nyirkos igazi ősz beállta előtt azonban még rengeteg tennivaló akad a kertben. Ebben az időszakban a kiskertjeinkben alapvetően a betakarítással és a termények tárolásával kapcsolatos teendők kerülnek előtérbe, de már most gondolnunk kell a tavaszra, hiszen a kertésznek a tavasz az ősszel veszi a kezdetét!

 

 

Gyümölcs-szőlő

Itt az őszi gyümölcsfa- és szőlőtőke-ültetés és pótlás előkészítésének ideje. A gyümölcsfák nyári metszését szeptember elejére már fejezzük be, viszont itt az ideje a köszméte és a ribizli ritkításának, tőosztásos szaporításának. Távolítsuk el a fák körül a gyökér- és tősarjakat, hogy azok ne vegyék el az erőt a fától. Ha gyümölcsfákat szeretnénk ültetni, már most előkészíthetjük a helyét, az ültetőgödröket, a megfelelő mennyiségű érett trágyát, vagy érett komposztot, megrendelhetjük a gyümölcsfa csemetéket.

 

Zöldségeskert

Tart még a paprika-paradicsom szezon, de ezek már az utolsó darabok. Folyamatosan takaríthatjuk be a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát, a céklát, a répaféléket és a fűszernövényeket.

Elvethetjük a tavaszi érésű hagymát és a téli borsót, de akár vethetünk napsütötte ágyásokba rövid tenyészidejű hónapos retket, például a Korai legjobb vagy a Korai piros fajtákat.

Az áttelelő spenótot a hónap végéig vethetjük, de az áttelelő saláta magja is szeptember derekán kerüljön a földbe. Érdemes megpróbálkozni a gyorsan növő zsázsa vetésével is. A veteményesben is itt az ideje az őszi vetésű, ültetésű növények telepítésének. Most dugdossuk az őszi fokhagymát, ültetjük a földiepret.  Földieperből érdemes több fajtát ültetni, egész érési sor áll rendelkezésünkre a szaporító anyagból.

 

Tárolás

Fontos őszi feladat a megtermelt gyümölcs és zöldség megfelelő tárolása. A zöldséget és gyümölcsöt lehetőleg külön tároló helyiségben raktározzunk. Időnként mindent ellenőrizni kell, a romlás miatt. A tároló helyiséget meszeljük ki, a fa polcokat, ládákat súroljuk le és kellően szárítsuk ki.

A zöldségeket veremben is tárolhatjuk, megfelelő takarás és időnkénti szellőztetés esetén kevés romlással tárolhatjuk