Sz. G. Á. Creative Commons License 2018.09.21 0 1 8696

- külső határoló szerekezetre 0,15 körüli árták teljesen jó, sokkal lejjebb azért sem érdemes nyomni, mert innen az "egyebek" hatásai sokkal jobban felértékelődnek relatíve: hőhidak, nyílászárók, légcsere stb.
- falazat: ha statika, nem indokolja, nem biztos, hogy jó választás a Silka. Drága az anyag is, szopás faragni, asztalos vizes koronggal lehet csak darabolni, irdataln szívás hornyot marni bele, szóval a munakdíja is tetemes... Egybéként akár a B30-as tégla is jó választás lehet, az tán a legolcsóbb, és viszonylag egyszerű is vele dolgozni.
- ablakokat konzolosan jó dolog beépíteni, ha sikerül. De sok vele a szívás, sokkal pepecsebb meló körbetömíteni, az abalkosk még mind a mai napig "nem így szokták", jajmilesz hogy ékeljük ki, nincs ilyen konzoulunk, most akkor mihezpurhabozzunk főnök stb stb. Nagy méretű ablakoknál, emelő tolóajtónál pedig tényleg nagyon nehézkes szépen beépíteni, van hibalehetőség.
- Ami viszont könnyen kivitlezehető, és nagyon jó is, ha a tokot a kávába teszed, de egy pár centit kifelé kinyúlik a hpszigetekés síkjába. És a hőszigetelés pedig kint úgy faragják rá, hogy teljesen rátakar a tokra (alul a tok vízvetője és a párkány miatt ez csak korlátozott mértákbe játszhat nyilván). Már persze, ha belefér az építészeti elképzelésbe, hogy kívülről csak keveset látsz a tokból, nem lesz az a klasszikus látvány.
- Árnyékolót egyáltalán nem muszáj ám az ablak bélletébe tenni... ki lehet ám rakni a külső falsíkra is. Hőtechnikailag ez a legjobb. Nálunk pl a így van, a zsaluzia doboza be van rejtve az ereszdeszkázatba, és a lamellák jobbra balra kb 15 centivel szélesebbek mint a nyílás, (a zsaluzia amúgy sem biztosít nagyon jó fényzárást,). Redőnynél a sínt viszont egy +távtartó sínnel tök tömören fel lehet tenni a homlokzatra. De ez is picit pepecsebb meló, redőnyösöknek kívül esik a  kofortzónáján, főnökminkeztetnemígyszoktuk, és előtte a drájviotzásnál is ügyelni kell, hogy az ablakok körül a sík tényleg sík legyen, a párhuzamosok meg tényleg párhuzamosok... és értelem szerűen csak motoros mozgatás jöhet szóba, de egy új háznál szvsz ez amúgy is alap kell, hogy legyen... nyilván ez akkor játszat, ha a vagy közel van az eresz, és oda befér az orsó, vagy ha egyébként belefér az építészeti koncepcióba egy a nyílászáró fölött hangsúlyosan megjelenő redőnyszekrény, illetve a sínek exponáltabb megjelenése.

Előzmény: gabo011 (8644)