MMSZoli2 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 8899

 Nejem is kérdezi, miért nem adom el a RAMlinket, ha ennyit ér? Mert két év múlva a dupláját fogja, és nem az infláció miatt (amellett, hogy úgy értékes, hogy van is valami érteleme és haszna, szemben a kis fekete kocka a nagy fehér vásznon dadaista művészremekkel).

 

Plus/4 reloaded:
1) nincs értelme, mivel nagyon kicsi a scene. Pár tucat ember tartja fent (és nem ezrek) és pár száz ember foglalkozik vele (kapcsolja be, stb). A fizetőképes kereslet emiatt a béka feneke alatt, ha Valaki legyártana 100 darabot, abból 50-60 garantáltan nála maradna. emiatt nem érdemes foglalkozni vele.

Ettől függetlenül tudjuk használni
-a C64 új PLA-t,
-korlátokkal a 6510 CPU pótló képes kiváltani a 8501-et (kazetta és floppy gyorstöltők nem mennek)

-dolgoznak egy TED pótláson.

-A RAM könnyen pótolható, az EPROMok beszerezhetőek és a Plus/4ek egy része pedig elmegy a kerek C64 tápokkal is (igaz ezt a szögletes/kerek tápkonvertert valaki tényleg legyárthaná...)


2) A jelzett igen kicsi scene emellett még mindig rengeteg működő/elfekvő Plus/4 közül válogathat, még ha a mondjuk a fele vagy 60%-a már halódó állapotban is van (ettől még nem minden IC rossz benne, nagy eséllyel a 8501 vagy a TED a joystick miatt)
 
 Bár buktavárinak mondják, csak a Commodore berkein belül mondható annak. Természetesen nem versenyezhet a nagy C= sikerekkel, vagy akár az 5 millió eladott ZX spectrummal sem, de azért megemlítendő, hogy azalatt  2 év alatt míg gyártották, 1 milliót eladtak belőle (igaz ennek a felét jóval az induló ár alatt, de nem is került annyiba a legyártása, mint amennyiért adni akarták)
 Ez azért nem kis mennyiség, ha a C128 5 év alatt eladott 6 millió darabjával vetjük össze (mert ugye a C128 volt a C64 utód, 128K, CP/M és a többiek) vagy akár az Atati 8 bites gépek 4millió darabjával tizenX év alatt.