"A csiger bort úgy készítik, hogy a kipréselt bogyót felengedik vízzel, cukrot adnak hozzá és kierjesztik még egyszer. Ne keverjünk dolgokat."
Egyrészt ezt pontosan tudom, másrészt a mustsűrítménnyen éretlen szőlő mustját felhúzni lényegében ugyanez.
"A must cukortartalmát még mindig jobb megemelni cukorral (engedélyezett módszer), mint idegen savakkal rongálni a borunkat."
Miért is? Idegen cukor vs. idegen sav. Egykutya. Ha az egyiktől nem idegenkedik akkor a másiktól miért? Miért rongálná a hozzáadott borkősav a bort jobban mint a hozzáadott cukor??? Pont ugyanolyan pancsolás mindkettő.
Amúgy törvényileg a savtartalmat is lehet emelni, pont ahogy a mustfokot is.
"nem azt írtam, hogy eltűnik a sav, hanem, hogy csökken, a kettő nem ugyanaz."
Egykutya. A lényegen nem változtat ez.
Egyébként rozét minden évben készítünk. Irsai Olivérünk nincsen, de van traminink és göcseji zamatosunk. Hogy az Irsai nem igazán borszőlő azt én eddig is tudtam.