BZoltan Creative Commons License 2018.09.19 0 1 67057

A 16MM az 9.9vv% potenciált jelent. Ilyen alapanyagból csak sűrítményezéssel vagy cukrozással lehet stabil bort csinálni. A borkészítéshez a minimális mustfok a 18.5-19MM. A 11.5vv% alatti száraz szeszesitalt csigernek, lőrének vagy fröccsnek hívjuk, nem bornak.

Ha egy szőlőnek 18 mustfoknál "elmennek" a savai akkor a szőlésznek elsősorban tükörbe kellene néznie ha az okokat keresi.

 

De elmondom neked nagyon leegyszerűsítve, hogy pontosan hogyan is néz ki a történet.

 

Van a gazda aki akar jó sok szőlőt, jó sok lét. Megterheli a tőkéit úgy 3-4kg/tőke szinten. A szőlő persze ezt a hozamot hosszútávon nem bírja, beteges is lesz és érzékeny minden kórságra. Vagyis a gazda fújja mint az őrűlt nagy dózissal. A nagy terhelés miatt eleve lassabban érik a szőlő, az intenzív permetezés pedig ezt tovább lassítja. A gazda már nyár közepén elkezd parázni, hogy jaj nem érik be a szőlője. Na ekkor lecsupaszítja a fürtzónát, hogy érrjen a szőlő. A balfaszkámnak persze fingja sincsen a növényélettanhoz és nem tudja, hogy az érés az a lombozaton kezdődik. A fürt nem fotoszintetizál és a cukortermeléshez lombozat kell. A fürtzóna lecsupaszítása maximum léveszteséget okoz ami relatív koncentrációnövekedést is jelent. De ennek az az ára, hogy a napnak kitett szőlő lényegében megfő és tényleg elégnek a savai. így jut el a balfasz szőlész oda, hogy a naptári szüret előtt lekapkodja a szőlőt 14-18 mustfokkal azzal a felkiáltással, hogy ő "savra szüretel. A hiányzó mustfokot persze sűrítménnyel vagy cukorral pótolja, mert ugye a bora neki is 12vv% lesz valamilyen csoda folytán a 16 mustfokból is. Az pedig, hogy a savra szüretelés egy ordas nagy kamu onnan tudható, hogy ha cukrozni tudja a mustját akkor savpótolni miért nem tudja?

Nem a savról szól ez, nem szabad ezt a kamut elhinni. Egyszerűen arról szól, hogy a gazda nem akarja vállalni az esős szeptember kockázatait, ahogy a meleg és napos szeptemberét sem akarja. Az előbbitől rohad a szőlője, az utóbbi pedig csökkenti a lémennyiséget. Másrészt a hülyéje kapkod és türelmetlen. Ő már kész bort akar akkorra amikor az éppesző gazda épphogy nekiállna elmosni a szüretelőldákat, hogy nekiálljon szedni az érett és egészséges szőlőjét.

Ennyi... ez az amit neked más nem fog elmondani. Ez az igazság, ez a valóság.

Előzmény: Jocó0423 (67047)