BZoltan Creative Commons License 2018.09.19 0 0 67056

Azért, mert ahogy a szőlőnél is van olyan fajta amely teljes érettségben sem gyűjta annyi cukrot amennyi a satbil bor készítéséhez szükséges (ezekből nem is szokás bort csinálni) ugyanúgy paradicsomból is van olyan fajta amelyik éretten is savasabb. Sajnos vagy nem, a piacon, a boltokban de még a saját kertünkben is többségében ilyen fajtákkal találkozom. Vagy csak nem értünk a paradicsomtermesztéshez.

 

A bor azért nekem más téma. Ha a bűvösszakács receptjeiben is ott áll fehéren feketén, hogy a paradicsomszószba raknak cukrot akkor én azt azért nem tartom olyan elvetendő gonoszságnak mint a szőlőmust cukrozását.

 

Hangsúlyozom, nem arról van szó, hogy evőkanál számra burugatom a paradicsomszószba a kristálycukrot. Kávéskanál mennyiséget szoktam fél-egy liter szószhoz.

 

Azt, hogy sokáig és lassan főzve beédesedik a paradicsomszósz egy szakmai ökörségnek tartom. Mert a sűrítéssel a savak ugyanúgy koncentrálódnak mint a cukor. A sav-cukor arány nem változik azzal, hogy a vizet kigőzölöd a szószból.

Előzmény: naivkezdo (67054)