yeti31 Creative Commons License 2018.09.05 0 1 25264

Szia! Nem tudom helyileg hol van az építésed, de az is nagyban befolyásolja a munkadíjakat. Keleti régióban, nem megyeszékhelyen olcsóbb a munkadíj, viszont drágább az anyag. Főváros vonzáskörzetében drága a díj. 

Utóbbi években elértük, hogy kiöregedett a szakember gárda, a cégek ezért a jó szakembert meg kell fizessék, sajnos a munkaerő hiány miatt a limlom okj-s huszárok is elvárják azt a fizetést amit egy igazi szakember érdemel/keres. És sajnos ki is kell fizetni, mert nincs más aki dolgozna.

Ennek árát viszont a megrendelő kell megfizesse. Vidéken a "mesterek" kapnak bejelentett munkahelyen 8-10eFt-ot naponta, viszont egész nap tudják mondani, hogy 15-20 járna nekik, mert máshol annyit adnak. Fővárosban úgy tudom 30 alatt oda sem megy a "mester" a munkát megkezdeni.

Utóbbi 2 évben az építkezés költségénél a munkadíj elérte az anyag árát. Jó ideig ez 1/3 körül volt. Ez a fele-fele felállás viszont nem azt jelenti, hogy a vállalkozó rohadtul megszedi magát, ott van a bér, járulék, rezsi, stb. és a "mesterek" akik úgy vannak vele, hogy ennyi pénzért még hajtsak is???

Sokszor javasoltam a megrendelőnek amikor pofátlanul akart alkudozni, hogy nyugodtan váltsa ki a vállalkozást, vegye át az embereket, vegyen eszközöket, szerszámokat, stb. könyvelő, munkavédelmis, kamara, járművek, biztosítások, munkavédelmi eszközök, stb. stb. és a végén számolja ki mennyibe kerül az építés.

 

Az árajánlatod elég érdekes számomra. Általában ilyet a megrendelő ír össze előzetes kalkulációnak, tippelve, hogy mi mennyibe kerül. Viszont az jelentős dolog, hogy legalább legépelték, azok akik ilyen árajánlattal vállalnak általában barnábbak és 8 általános a max végzetség.

Egy normális árajánlat elkészítése szerkezetkész építésre, engedélyes és kiviteli tervek alapján 1 fő számára 2-3 munkanap. Persze aki az irodában ezzel foglalkozik nem is álmodik a "mesterek" fizetéséről, de ettől függetlenül számold ki te mennyit keresel 2-3 nap alatt és a munkáltatódnak mennyi költsége van utánad.

Amennyiben a tervező ad ki tervezői árazatlant, akkor max két nap alatt (ha anyagár is kell) össze lehet állítani. És azért nem illik pénzt kérni!!!

 

Mivel minden munkanemnek egyedi normája van, egy 2 nap alatt tételesen kiszámolt költségvetést a TERC programjával 1nap alatt be lehet árazni, munkanemenként tételesen, nettó egységárakkal, összesítővel.

Én régebben a főösszesítőn szereplő árat egyeztettem a megrendelővel, amennyiben az ár megfelelt, akkor mutattam meg a tételes ajánlatot. Ha előre kérte a tételest, akkor elkértem a 2-3 napra eső munkadíjat viszont a szerződéskötéskor azt levontuk a vállalási árból.

Viszont az én elvégzett munkám amikor oda adta másik vállalkozónak, az rögtön tudott az egységárakból faragni, hogy elvigye a munkát. Persze ő ingyen átárazta azt amivel semmi munkája nem volt.

Pl. én egy ilyen izét nemcsatolnék szerződés mellékletnek sem.

Lehet lesz aki nem ért velem egyet, de láttam már mindenféle árajánlatot, költségvetést.

Előzmény: AJAMA (25247)