Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26905

A ZÚGOLÓDÁSRÓL

 


- ami valójában nekünk öngól az ellenség pedig vezet.
Visszatérő volt ez a jelenség az elmúlt hetek olvasmányaiban. Nézzünk kicsit a mélyére.
„A pusztában az egész közösség zúgolódni kezdett Mózes ellen.”
„A zsidók zúgolódni kezdtek Jézus ellen.”
„Jézus azonban így szólt. Ne zúgolódjatok egymás közt.”
A zúgolódás egyik következménye éppen az, ami a mai szentleckében olvasható:
A Szentlélek megszomorítása, majd kioltása, keserűség, indulat, harag, szóváltás, civakodás káromkodás és minden egyéb rossz, mint rosszindulat és könyörtelenség…


Ebből világosan látszik, hogy nem csak amolyan ártalmatlan kis zsörtölődésecske ez.
Kik azok, akiknek a szívéből fakad ez a sok rossz? Nos nem az ateistákról van szó elsősorban, hanem Isten népe az, akik szövetségre léptek Istennel. Isten népe bántja Isten emberét, de rajta keresztül tulajdonképpen Isten ellen lázad.


Mi történik a zúgolódás alatt? Szavaik, mondataik quasi teremtő erejűvé válnak. A sivatagban egyszer csak a semmiből kígyók támadtak a Mózes ellen lázadó népre. Nem Mózes küldte őket rájuk, hanem az ÚR megengedő akarata, aki tudta, hogy mi a szó ereje. A zúgolódás, lázadás…..szavai valójában önbeteljesítő teremtő átkok. Minél többet és hosszabban gyakorolják ezt, annál több mérges kígyó és kígyó és démon kerül oda a semmiből és harap az emberbe. Akiket megmartak, azok belehaltak.


A marások következtében egyre több lesz az emberben ezekből a rossz nedvekből, mint keserűség, harag, civódás, rosszindulat, gyűlölet és egyre nagyobb lesz a zúgolódás, lázadás. Mózest majd megkövezték, Jeremiást kalodába zárták és leköpték…A kígyóméregtől elbódult nép önkívületi öntudatlan állapotba kerül és nem veszi észre, hogy már nem Isten tervét szolgálja, hanem a lázadó ellenség észrevétlenül a saját szolgálatába fogta be őket, és az ellenség tervének megvalósításában vesznek részt.


Lázadás ez Isten ellen és Isten küldöttei, emberei, prófétái ellen. A próféta azonban olyan, mint az attasé: diplomáciai védelmet élvez, vagyis Isten oltalma alatt áll.


„Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled,
mert veled leszek-mondja az ÚR Jeremiásnak.” Jer15.6