portugéza Creative Commons License 2018.09.02 0 2 36007

Szia! Most olvastam a beszámolódat, és átfutottam a későbbi kommenteket is. 

 

Nagyon sajnálom, hogy így jártatok. Nagy okosságot nem tudok írni. Egy sztori: tavaly a munkahelyemen a (nagy)főnök először járt Montenegróban. Nem én mondtam neki, hogy menjen, csak már 7 éve hallotta, hogy visszajárok, és ez is inspirálta. Nyaralás után bejött az irodámba, leült a mellettem lévő székbe és elővett: hogy is van ez a Montenegró? Megjárták ugyanis, pedig csak Herceg Noviban voltak. A négyfős társaság egymás után kapta el a hányós-hasmenéses nyavalyát, valószínűleg ételmérgezés volt. Abban az évben olvastam a helyi sajtóban, hogy a szerb határon sok ételszállítmány fennakadt az ottani élelmiszerügyi hatóság ellenőrzésén. És szintén tavaly több független forrásból hallottam így járt turistákról Herceg Novi környékén. Főnökömék néhány helyen a kosszal, szeméttel, az orosz turisták viselkedésével nem voltak kibékülve. Soha többé nem akarja már betenni a lábát az országba.

 

Idén még nem voltam lent, hamarosan indulok még csak. Google fordítóval néha beleolvasok a helyi hírekbe. Zabljakban idén augusztusban csúcsra járt a turisták száma. (Július viszont a szokottnál gyengébb volt az időjárás miatt.) Feltűnő a más kontinensekről érező vendégek gyarapodása, ezt tavaly én is érzékeltem. A jobb szezon okozhatta a buszos tumultust. Tavaly augusztusban a zabljaki buszpénztárból elhajtottak (de lehet, hogy akkor nem a podgoricai buszra vártam, hanem ellenkező irányba, Pljevljába, már nem emlékszem), szóval elhajtottak, hogy majd a buszon vegyem meg a jegyet. Ennek az a jelentősége, hogy ha már van előre megvásárolt jegyed, akkor kötelesek elvinni - elvileg... . Nem tudom, ez nálatok hogy volt. Megnéztem a menetrendet, szeptember hétköznap napi 7 járat megy a főváros felé, de délelőtt tényleg foghíjasan.

 

Évekig azért nem jutottam el Zabljakba, mert amikor mentem volna, napokig esős idő volt az előrejelzés, előfordult, hogy az utolsó pillanatban inkább Sutomoréban szálltam meg. Tavaly ottjártamkor egy hétig nem esett, max. 30 fok volt, óriási szerencsém volt. Ha esős időszak van, jelentősen kevesebb turista megy a városba.

 

A Shkodrai/Szkadári-tó tényleg kivételes hely, és a tömegturizmus még mindig mondhatjuk, hogy nem fedezte fel. Hosszabb kajakozásra a főszezoni meleg nem tudom mennyire kellemes, ez az egész montenegrói tartózkodásra elmondható, de ezzel már belecsúszok az okoskodásba.

 

Régebben volt, gondolom még mindig van, az ulcinji várnál lévő kikötőből kishajójárat a Velika Plazara, autó nélküli turistáknak szerintem ideális. Árat nem tudok, de a térség árszintje átlagosan alacsonyabb, mint a tengerpart többi része.

 

A helyi sajtó szerint idén még többen voltak az országban, közel 2 millió turistával számolnak a 600 ezer lelkes Montenegróban. Viszont a több turista összességében kevesebbet költ, mint tavaly. Ha eltekintünk attól, mennyire megbízható a statisztika (akár a vendégéjszakákra, akár a vendéglátóhelyekre vonatkozóan), valószínűleg főleg a szerb (és más térségbeli) állampolgárok nem hajlandóak már az idén sok tengerparti településen szemtelenül megemelt vendéglátóhelyi árakat kifizetni. (Sutomorét például kivételként emlegetik.) [ezt csak olvastam, nem az én véleményem]

 

Más kérdezett magyar útikönyvet: én is ezt vettem meg https://utikonyv.eu/Montenegro_utikonyv_Hibernia , azt a kiadást, amelyikben az adatok lezárása 2015. május végén történt. Jónak, korrektnek tűnik, de nem sokat olvasgattam, a szüleimnek vettem. Van még egy helyben kapható (az a fajta, amelyiket sok nyelven árulják), de nem érdemes megvenni, én csak a gyűjtőszenvedély miatt vásároltam pár éve Kotorban a Kamelija árhuáz földszintjén. Nehézkes a magyarsága, belgrádi kiadású, valószínűleg egy, már régóta nem nyelvterületen élő szerbiai magyar fordíthatta le a nyelvünkre.

 

Megint más kérdezte: a busticket4.me nem „lehúzós” oldal, többször vettem már rajtuk keresztül buszjegyet (nemzetközit). Egyébként sem kötelező náluk megvenni (és néhány csúcsszezoni nemzetközi járatot kivéve nem is feltétlenül érdemes, kivéve ezek szerint Zabljakot augusztusban). A menetrendjük megbízható, a montenegrói busztársaságokkal szerződést kötöttek, tőlük kapják az infót. Nem csak egyszerűen felrakják netre a valahonnan összeszedett menetrendeket.

 

Nemrég érdeklődött valaki, hogy a podgoricai reptéren a gyakorlatban elfogadják-e az elektronikus beszállókártyát. Visszaolvastam, nem találtam újabb kommentet róla. Van valakinek friss tapasztalata? (Szervezkedőhöz hasonlóan külön vettem meg a visszaútra a jegyet.) Ha a szállásadó nem lesz majd kéznél, lehet, bepróbálkozom a sutomorei postán, vagy máshogy megoldom a nyomtatást.

 

A Wizz jegyhez elhamarkodva rendeltem transzfert (a P-airbus nevű alvállakozójuk szervezi), 1150 Ft Podgoricába. Lehet, hogy mégsem fogom kihasználni, ill. csak a vasúti megállóig vitetem magam, mert végül a szállásomat Sutomoréban foglaltam le. De ha nem esik, benézhetek a fővárosba is, a felújított óratornyot úgyse láttam még testközelből. :)

Előzmény: kirgizke (36000)