V43 1279 Creative Commons License 2018.08.30 -1 0 67637

Általában igen.

Volt olyan 5 napos túrám amire semmit nem foglaltam előre, de legtöbbször azért nekifutok. Mostanság az a gyakorlatom hogy ha emailben lehet foglalni, azaz válaszolnak akkor előre tudom, hogy várnak, ha nem akkor személyesen a helyszínen érkezéskor jelzem az alvási szándékomat. Ritkán telefonálok már oda előre, főleg egy hüttébe, ott általában van hely (amúgy el sem küldhetnek a hegyen, ha tele vannak), ezért is megyek többnyire hétköznap. 

 

Dehogynem, az időjárás az egyik fő meghatározó tényező, azaz vagy megszépíti vagy megkeseríti az utat. Bevallom én megyek a saját fejem után, illetve úgy tervezem az utat hogy lehetőleg minimális legyen az esőveszélyes időben eltöltött idő, aztán vagy sikerül vagy nem. Ugye egy magas hegyen bármikor lehet eső, még akkor is ha nem jelzi előre az időjárás előrejelzés és olyan is van hogy jelzi, de nincs vagy kevés, ez utóbbi azért jóval ritkább.

Voralbergben jártam úgy hogy 2900 méteren kapott el egy olyan vihar, hogy eső,jég, villámok és utána 2-3 másodperccel dörgés...nem túlzok, az életemért imádkoztam, mivel  környék legmagasabb pontjánál volt ez. Olyan szinten rommá áztam hogy a táskámban a nejlonba csomagolt igazolófüzetek a hátam felől a zsákon át átázva lettek vizesek, azért az elég kemény volt és utána még egy gleccsert is meg kellett kerülnöm. Ha egyszer eljutok a beszámolóírásban idáig, akkor majd részletesen írok erről is.

 

Igazuk van hogy nem javasolják. 

Az a tapasztalat hogy sokszor a drágább helyekkel lehet elektronikusan üzenetet váltani, az olcsóbbak sokszor nem foglalkoznak a netes dolgokkal (vagy nem tudnak mert nincs térerő), de ez alól is van kivétel.

Aludtam már 8€-ért és 50-ért is a Zentralon, ez a két véglet, az összes többi e kettő között mozgott.

Ha tudja az ember előre több hónappal megy biztosan, akkor persze foglaljon, abból nem lehet gond. Nekem érkezés előtt néhány nappal előbbi foglalások is gond nélkül összejöttek, illetve foglalás nélkül a helyszínen is, ahogyan említettem. Szerencsére az egyedül alvás is összejött, nem egymás hegyén-hátán voltunk egy lágerben.

Én mondjuk kerülöm a puccosabb és forgalmasabb helyeket, ezért ebbe a több hónappal előbb kérdésbe nem futottam bele, de nem is szeretnék már a hátralévő, lassan mondhatni az eddig megtetthez képest minimális idő- és távolságbeli szakaszokon.

Előzmény: Garofano (67635)