parsifal hendrix Creative Commons License 2018.08.29 0 0 4803


           I think Gavrilo Princip had this blasting on his iPod to pump himself up before shooting Franz Ferdinand 

                                                                    

a szombat-vasárnapi gyúrások után a héten meló, gondolta nem lesz gyúrás, de ma hazatértekor bezabált (fügelekvár, csokik a zöldségek és ruszli után) így késő esti-kora éjszakai edzés, hogy reggel ne húsz körül legyen a cukor (hétfőn reggel annyi volt).

 

                                                 Kell-e izomláz ahhoz, hogy nőjön az izom?

 

 

Te is azok közé tartozol, akik azt mondják, nem kell izomláz ahhoz, hogy fejlődjenek az izmok? Ebben a cikkben választ adunk erre a "kínzó" kérdésre, és szót ejtünk arról is, hogyan kellene edzened, hogy a legtöbbet hozd ki az izmaidból.

Az átlagemberek rossz dolognak tartják az izomlázat, hiszen nem jó érzés, ha nem tudsz fájdalom nélkül lehajolni valamiért. Az izomláz ráadásul több napon keresztül érződik, olyan, mint egy makacs fejfájás – sokan még gyógyszert is szednek, hogy csillapítsák a nehezen múló fájdalmat. De mi, akik edzünk, imádjuk az izomlázat, mert arra emlékeztet, hogy keményen dolgoztunk az edzésen, vagyis megadtuk izmainknak azt a stimulust, amire szükségük volt ahhoz, hogy nőjenek. De valóban azt jelzi az izomláz, hogy az izmaink nőni fognak, vagy az izomláznak semmi köze sincs a növekedéshez?

Mint azt már többször elmondtuk, az edzésen az izomrostok megsérülnek – sokan azt mondják, nem az izomrostok, hanem a kötőszövet sérül, ami az izmokat körbeveszi –, ezért a test regenerálja őket, így azok erősebbek és nagyobbak lesznek, mint korábban. Nézzük meg, hogyan tudjuk elérni a teremben, hogy nőjön az izom:

  1. progresszív terhelés során (nagy súlyok használata)
  2. ha az anyagcserét igénybe vesszük (moderált súlyok használata rövid pihenőidővel)
  3. ha odafigyelünk az edzésen a negatív szakaszra

1. A progresszív terhelés

Koncepció: ha folyamatosan nagyobb és nagyobb súlyt tudsz megemelni az edéseken, akkor fejlődni fognak az izmaid, mert hozzá kell szokniuk a keményebb terheléshez.

Előnye, hogy idővel az erőszinted és az izmaid mérete is megnő, és a nagy súlyos edzés növeli a szervezet saját tesztoszteron és növekedési hormon termelését​, ezért sokan azt hiszik, ez a legjobb módszer arra, hogy fejlesszük izmainkat.

Hátrányok:

  • józan paraszti ésszel kikövetkeztethető, hogy nem tudjuk a súlyokat a végtelenségig emelni – egy darabig még menni fog a fejlődés, aztán egy szintnél feljebb már nem tudsz menni
  • ha a túl nagy súly miatt már nem tudunk odafigyelni a helyes kivitelezésre, könnyen lesérülhetünk – az inakban, ízületekben nem mindig azonnal jelentkezik a fájdalom, sokszor csak évek után veszed észre, hogy az edzéseken folyamatosan nyírtad az ízületeidet

2. Támadd az anyagcseréd

Egy másik módszert is bevethetsz annak érdekében, hogy növekedésre bírd az izmaid, de most egy más megközelítést kell alkalmaznod.

Koncepció: meg kell "támadnod" az anyagcserédet. Az izommunka során anyagcsere bomlástermékek (például tejsav) és egyéb metabolitok kezdenek el termelődni a testben, minél több ismétlést végzünk, annál több. Tehát vissza kell venni a súlyból, és sok ismétlést kell végezni, magyarán kőkeményen be kell durrantani az izmokat sok ismétléssel, bukásig végzett sorozatokkal. Amikor már le akarod rakni a súlyt, mert úgy érzed, nem bírod tovább, onnan kezdődik el igazán ez az edzés. Ilyenkor kell még 5-öt belenyomni, hogy az anyagcserédet igazán felpezsdítsd.

Ennek a módszernek az előnye, hogy a nagy súlyos edzésekkel ellentétben kíméli az ízületeket, és nagyon jól rá lehet vele érezni az izmokra.

Hátrányok:

  • ez az edzésmódszer nehezebb lehet, mint a nagy súlyos edzés: nem mindenkiben van meg az a lelki erő, ami ennek a brutális edzésmódszernek a végrehajtásához szükséges
  • könnyű túledzeni magunkat ezzel a módszerrel
  • eközben biztosan nem tudsz majd odafigyelni arra, ami talán a legfontosabb az izomláz generálása szempontjából: a negatív szakaszra

3. A negatív szakasz fontossága

Az első két pontban az a közös, hogy semmi közük az izomláz generálásához. Az izomláz nagy részben a kontrollált negatív szakasz miatt keletkezik, a pozitív szakasz miatt nem, vagy csak nagyon elenyésző mértékben.

Koncepció: a lehető legnagyobb izomláz eléréséhez mindössze annyi a dolgod, hogy egyszerűen lelassítod, illetve kontrolláltan végzed a gyakorlatok negatív szakaszát. Ezzel mechanikai sérülést okozol az izomban, sokkal nagyobbat, mint az előző két módszerrel. Ebből is látszik, hogy nem csak akkor nősz, ha izomlázad lett egy edzés után, hiszen akkor az olimpiai súlyemelők – akik nagyrészt pozitív szakaszban edzenek – izmai sem nőnének meg soha.

Hogy még jobban átlásd: az izmok egy gyakorlat kivitelezése közben a pozitív szakaszban megrövidülnek, a negatív szakaszban pedig megnyúlnak. Ha lassan csináljuk a mozdulatot, akkor még feszülés alatt is állnak. Na, ebben a negatív szakaszban keletkezik a rostokban a legnagyobb sérülés. Ha nem figyelsz oda a negatív szakaszra, az izmod akkor is megnyúlik, de nem lesz folyamatos feszülés alatt, a rostok tehát nem sérülnek annyira.

Hátrányok:

  • nem lehet mindig a negatív szakaszt erőltetni, mert akkor folyamatosan olyan izomlázunk lenne, hogy a következő edzésen nem tudnánk megfelelően teljesíteni
  • ez a módszer jelentősen megnöveli az edzések időtartamát, ami szintén könnyen túledzéshez vezethet

Nem felejtettél el valamit?

És most jöjjön az, amit sokan elfelejtenek: hiába van izomlázad az edzéstől; ha nem adod meg az izmoknak azt, amire szükségük van ahhoz, hogy nőjenek (szilárd táplálkozás, megfelelő mennyiségű alvás és pihenés, táplálékkiegészítők használata, elegendő folyadékbevitel, stressz kerülése), nem fognak nőni. Ezek után mindenki beláthatja, hogy ha lett izomlázad edzés után, az még nem jelenti azt, hogy nőni is fogsz.

Lásd az erdőt, ne csak a fát

Három módszerrel lehet izomnövekedést elérni, az izomláz csak egy a sok közül. Nem feltétlenül baj, ha nem lett az edzés utáni napokban izomlázad, annyit jelent csupán, hogy nem figyeltél oda eléggé a negatív szakaszra. Soha ne az izomláz elérésére törekedj, hanem arra, hogy mindent megadj az izmaidnak ahhoz, hogy nőni tudjanak.

Kombinálni kell mindhárom fenti edzésmódszert, mert a három dolog egyszerre fejti ki hatását a legjobban izomfejlesztés szempontjából. Iktass be az edzéseidbe nehéz súlyos edzéseket kevesebb ismétléssel, dolgozz kevesebb súllyal és több ismétléssel, és figyelj oda a negatív szakaszra is.

 

Best Gym Hip Hop Workout Music 2018 - Gangsta Rap Made Me Do It 💥 Svet Fit Music

https://www.youtube.com/watch?v=iuFeFCCG0Xw