JPmiaou Creative Commons License 2018.08.28 0 0 18925

Az FS-en azt kell figyelemben tartani, hogy ott egy nagy közös családfárol van szó, nem külön-külön vezetett "saját" családfákról, mint a MyHeritage-en. Én az FS-t használom első passzra -- az adataim 99.9%-a úgyis onnan jön -- és onnan írogatom be a találatokat a saját gépen tárolt fára, amire jelenleg a GenealogyJ nevű ingyenprogramot használom. (Már nyolc éve nem újítottak rajta semmit, de azért szépen működik.)

 

Az FS-en kívül több helyen is van nagy közös fa az interneten: a Geni (amit sajnos megvett a MyHeritage és ezáltal ott is az FS-féle találatokat próbálják lépten-nyomon pénzért eladni), a WikiTree (aminek fő hátránya, hogy amerikai nem-programozó családfakutató tervezte), és a WeRelate (ami még mindig azt írja, hogy beta módban van).

 

A saját fák vezetésére is van több internetes szolgáltatás, és ezeknek gyakran van korlátolt de névlegesen ingyenes része, de én csak a MyHeritage-et és az Ancestry-t ismerem. (Az Ancestry a legnagyobb amerikai családfaszolgáltatás, de ingyenesen csak kéthetes próbaidőt adnak.)

 

A saját gépen vezetett fákhoz nagy választék van, ingyenes is meg fizetős is. (Wikipedia összehasonlító táblázat, angolul: https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_genealogy_software.) Némelyik nagyjából tud magyarul, és többségükben lehet magyarul is írni (olyan szempontból, hogy nem eszik meg az ékezeteket), de e második szempontra oda kell figyelni, mert például a Legacy nem tud hosszú ő-t meg ű-t.

 

Mindenesetre ajánlom a családfa adatait valamelyik saját gépen futó programmal rögzíteni. Semmi értelme újra feltalálni a kereket, vagyis nem érdemes táblázatban vagy egyenes adatbázisban dolgozni, viszont az internetes szolgáltatások és közös fák alkalmatlanok az élő családtagok követésére.

 

A program kiválasztásától nagyjából független de nagyon fontos szempont, hogy az adatok forrását mindig azonosítani kell, még akkor is, ha éppen akkor magától értetődőnek tűnik, hogy honnan jött. (Amikor csak egy gyerek van beírva, akkor könnyű megtalálni, hogy a keresztelésénél szerepelt az anyja szülőhelye, de mi van akkor, amikor a nyolc testvér is be van már írva?) Ezt tapasztalatból írom: a forrásjelölést nem szabad elhalasztani, mert akkor elmarad, és majd később újra kell keresni, hogy honnan a kukutyinból jött ez az adat.

Előzmény: freyya (18905)