feketefelho Creative Commons License 2018.08.17 0 1 574

Isztambul 2018. augusztus 12-15.

1.nap

Még tavasszal, a nyaralásunk tervezésekor felmerült az ötlet, hogy a 10 napos görögországi, tengerparti nyaralást kiegészíthetnénk egy pár napos, isztambuli kitérővel is. A szállást még tavasszal lefoglaltuk a booking-on, az értékelések mellett nálunk fontos szempont a szállás kiválasztásánál a parkolási lehetőség és a saját fürdőszoba, felvonó és ha van wifi az sem baj.

A választásunk végülis a Hurriyet Hotel-re esett, a kedvező ár és a jónak tűnő feltételek miatt.

(Eredetileg az Istanbul Sirkeci Hotel-be foglaltunk, de a szálló valami hitelkártya problémára hivatkozva törölte a foglalást, aztán kicsivel később 15-20%-al emelt áron újra lehetett foglalni náluk. Nem túl szimpatikus húzás.)

Augusztus 11-én este el is indultunk a görög kempingből, hogy nagyjából másnap délelőtt Isztambulba érjünk.

Az úton nem értek nagy meglepetések, a görög "Egnatia Odos" hozta formáját, vagyis benzinkút egy darab se, pihenő egy pár darab (egymástól jó nagy távolságra), és egyre több a fizetőkapu (még nem számoltam össze, de volt vagy 15€ a pályadíj). Az út minősége Kavaláig jó, onnan pocsék, nagyobb kopások, lyukak is vannak az úton, több terelés, szóval nem nagyon éri el az autópálya minőséget, de fizetni azért kell érte.

A görög határon gyors volt a kiléptetés (senki sem volt előttünk), a törökökön a szokásos macera után vagy fél óra alatt "keltünk át" (itt 4-5 autó már volt a mi sorunkban).

 

Ipsalától a teljesen újjá-, és átépített D110-es úton haladtunk úticélunk felé, de előtte egy közeli benzinkúton feltöltöttük a tankot, mert volt már hely benne (igen olcsó lett a benzin Törökországban). Előző utunk alkalmával, 2015-ben a D110-esnek még sok volt a városokon átvezető része, illetve nem volt tökéletesen sima az útfelület. Azóta viszont teljesen felújították az utat, így a szomszédék "autópályájának" tökéletes ellentétén sikerült haladnunk. Nagyon sok benzinkút van (jól felszerelt illemhelyekkel), szinte bárhol megállhatunk pihenni, ingyenes az út használata (meddig???), és tökéletes az útfelület. Ezért szeretek itt autót vezetni.

Éjszaka valahol, a határ és Isztambul között félúton, egy benzinkút mellett pihentünk meg hosszabb időre.

 

 

Reggel, ébredés után folytattuk utunkat Isztambulba. Készültem a nagy városi forgalomra, a nagyobb figyelmet igénylő vezetésre, de csak a városba érve esett le, hogy épp vasárnap van és bizony nemhogy dugó, de autó is alig volt az utakon (már isztambuli mércével mérve). Így aztán igen könnyen beértünk a város közepén lévő szálláshelyünkre, elég gyorsan meg is találtuk a szállót (annak ellenére, hogy a GPS nem állt mindig a helyzet magaslatán), ahol a recepciós közölte, hogy korán érkeztünk, mert csak 14 óra után lehet elfoglalni a szállást. Mondtuk semmi probléma, tudtuk mi ezt előre, de leparkolnánk az autót a közelben, ahol lehet.

Semmi akadálya, mutattak egy helyet, ahol nyugodtan ott hagyhattuk a kocsit, de előtte kivettük azokat a dolgokat, amire szükségünk lesz a pár nap alatt, illetve a romlandó élelmiszereket és a recepción hagytuk a csomagokat megőrzésre.

Volt 4 óránk a beköltözésig, gyorsan elindultunk hát egy kis városnézésre, a környék felderítésére. 

Terveink között szerepelt az "Egyiptomi Bazár" meglátogatása (sajtot kellett venni), az ehhez közeli mecsetekbe is szerettünk volna bemenni, látnunk kellene a Galata tornyot, Szulejmán mecsetjét, az egyetemben a Beyazit tornyot is meg kellene nézni, valamint a közelében lévő ókori vízvezetéket. (A központban lévő látnivalókon már túlvagyunk, Topkapi, AyaSofya, .. kipipálva.)

A "Sirkeci" megállótól követtük gyalogosan a villamos útvonalát és elsétáltunk a Hippodrome-ig, majd továbbmentünk a Nagy Bazárig. A nagy forgatagban nézelődtünk, vásároltunk ezt-azt, majd elindultunk vissza a szállóhoz, mert már elég fáradtak voltunk az éjszakai úttól és szerettünk volna lepihenni. A szállodába érve már a szobában vártak csomagjaink, kifizettük a 3 napos díjat (€-ban számolnak a szállodások, így egy pillanatig se higgyétek, hogy olcsóbb lett a török nyaralás a líra rohamos értéktelenedése miatt!!), majd lefeküdtünk aludni. Este még gyorsan leszaladtunk az egyik közeli étterembe két kebabra, majd jött a nagyobb pihenés.