takamiszakari Creative Commons License 2018.08.13 0 4 35871

Szóval a hazaút Montenegróból Pestre, szarejevói megállással.

 

Dobra Voda (Ulcinj, Bar, Sutomore) - Podgorica:

 

Szopás a dugóban a tengerparton végig, egészen amíg elérsz a Sozina alagúthoz, onnan már lehet haladni szépen. Miután kijöttél, kifizeted a 2,5 euro-t a kapunál. Podgorica előtt kb 5 km-re útfelújítás, dugó. Podgorica szóra sem érdemes főváros, nem érdemes megállni.

 

Podgorica - Niksic - Scepan Polje (Hum): Tovább az autóúton Niksic felé, Niksic után kezdődik lassan a hegyi szakasz, végig a Piva tó mellett, aminek a végén egy gát található (Mratinje Dam). A gáttól a határig 56 kisebb-nagyobb alagúton kell átmenni, többsége nincs kivilágítva. A határ montenegrói oldalán lévő "település" a raftingtúrák kiindulópontja, érdemes időben fékezni, mert a kanyargós úton elég nehéz észlelni hol áll a sor vége a határhoz. A sorbanállás kilépésnél szombat kb 13 óra körül 30 perc volt, az útlevelünkre csak ránézett a montenegrói vámos, és már intett is, hogy mehetünk. A bosnyák belépési pont előtt egy fahídon kell átmenni, egy sáv, határőrök engedik a forgalmat. A helyi raftingos-dzsiptúrás kocsiknak elsőbbségük van. Boszniába a belépéskor konkrétan semmit nem kértek el, nyújtottuk az útlevelet meg a zöldkártyát de csak intett a vámos, hogy haladjunk.

 

Hum - Brod - Szarajevó: 20km rémálom jön a határátlépés után. Másfél sáv, az egyik felén hulladék aszfalt, a másik felén már feltörték (feljött?), ott kavicsos, homokos talaj tankcsapdákkal. Elvileg a szembejövő sáv az aszfaltos, szóval neked kell mindig lehúzódni a még szarabb részre. Kb 1 óra alatt lehet letudni, ha nem 4x4es terepjáróval vagy. Az út végén a híd előtt baloldalon remek étterem, étlap nincs, viszont frissen sült állatok igen. Kajálás után érdemes nem elpilledni, mert kb 10 km múlva van egy kőomlás (konkrétan leszakadt a hegy az útra), figyelni kell, és lassítani, hogy ki tudd kerülni. Onnan tovább Szarajevóig erősen hegyi szakasz, sok szerpentinnel, éles kanyarokkal. Szarajevó gyönyörű, de sík helyet nem sokat fogsz találni, viszont nagyon él a város, jól megférnek egymás mellett keresztények, zsidók, muszlimok, ortodoxok. A közlekedés balkáni, de kis odafigyeléssel megoldható.

 

Szarajevó - Zenica - Doboj - Samac: Autópálya Zenicáig, 3 euro a fizetőkapunál. Autóút Dobojon át Samacig, a határ előtt nem sokkal van egy Gazprom kút, érdemes még utoljára megtankolni az olcsó benzinből. Samacnál kifelé 3 autó volt, a bosnyák vámos beszkennelte az útleveleket, és már mehettünk is, Horvátországba befelé viszont a hídon álltunk kb 40 percet, lassan ment a beléptetés, de minket az eu-s útlevél miatt 20 mp alatt átengedtek.

 

Samac - Crno Selo: a már kifelé is említett útfelújításon kívül semmi érdemleges

 

Crno Selo - Eszék: autópálya, 5 euro

 

Eszék - Udvar: autóút, Udvarnál kb 20 perc volt befelé a sor.

 

Vélemények, jó tanácsok: Boszniában sűrűn mérnek, nem érdemes száguldozni, mert drága lehet. Az út minősége a pár említett szakaszon kívül tökéletes, a táj gyönyörű. Le lehet tolni egy seggel is az egészet, nappal kb 14 óra, éjjel 12 óra alatt kb, sok függ a határokon a sortól. Bosznia olcsó. Ez főleg az olcsó üzemanyag áraknak köszönhető, de az ételek-italok is jó áron vannak a boltokban. Érdemes ránézni egy Kozum akciós újságra, a KM árakat ha felezed, akkor jön ki az eurós ár. Mindenhol van az út szélén Pekara (pékség), sós vagy édes burekkel, egyéb remek pékáruval. Mostar nem nagy szám, nem ad sokkal többet, mint a képek, amiket látsz róla. Szarajevóra viszont érdemes akár több napot is áldozni.

 

Montenegróban leginkább két féle bolttal fogsz találkozni, a Voli-ban szerintem jobb árak vannak, mint az Ideában, kb 10%-kal olcsóbb, mint a magyar átlagárak. A tengerparton településtől függően a napernyő két ággyal 6-10 euro/nap (muszáj bérelni, mert árnyék nincs és nagyon tűz a nap), pizza 8-10 euro, általában 0,33as üveges sörök vannak, 2-3 euroért, hűtőmágnes 1,5 euro, viszont szállást még mindig lehet találni nagyon jó áron (10 ezer forintért tengerre néző erkélyes, klímás, fürdőszobás apartman, 150 méterre a parttól). A parkolás necces, szűkek az utcák, érdemes jó előre megérdeklődni, hogy biztosítanak-e parkolót helyben, és ha igen, akkor onnan ki is tudsz-e állni, ha akarsz, ugyanis egymás hegyén-hátán állnak a kocsik sok helyen, egy udvarban akár 4-5 is. Az ulcinj utáni 13 km hosszú strand kisgyerekeseknek ideális, homokos, lassan mélyül, meleg a víz, de ha nem mész ki időben, akkor sokat fogsz állni a dugóban 10-13 között. Viszont nagy piros pont, hogy bármelyik beach-et is választod (van vagy 10 különböző nevű ezen a szakaszon), mindenhol van rengeteg ingyenes parkoló, és a parton is el lehet férni. Nagyon felkapott lett egész Montenegró, főszezonban meggondolnám, hogy elinduljak-e újra, viszont szeptember közepe-vége fele ennyi emberrel jó választás lehet.

Előzmény: takamiszakari (35866)