lavanda Creative Commons License 2018.07.23 0 0 27798

Szervusztok!

 

A segítségetek kérem.

 

Az Alföldön lakunk, itt a kertföld nem a háznál/ház körül van, hanem a városszéli kertekben. A kert, ahol a szüleinktől örökölt kertek vannak, ma már nagyrészt műveletlen. A mi dűlőnkben, rajtunk kívül,  már  csak egy család műveli a kertet. A többi kertet  spekulánsok vásárolták fel ( remélve, hogy a város ezeket a területeket majd építési telekként jelöli ki ). Az én egyik kertszomszédom is egy pesti spekuláns, a gyom ott ( is ) derékig érő. Most. Nyár elején csak a fák lombja látszott. Az ezzel a  területtel szomszédos kertbe nyár elején költöztek. Állatot tartanak, a ketrecek méretét tekintve feltételezem, hogy nyulakat. Egy másik, szintén közeli területen kecskéket, juhokat látok. Így az, hogy időnként orrfacsaró bűz van, fel sem tűnt. A napokban vettem észre, hogy a trágyát a szomszédomba ( a pesti spekuláns földjére )  hordják, pontosabban a derékig érő gyomra borítják. A területre nem mentem rá, a gyomtól semmit nem látni, csak a frissen odaborított trágya bűzlik. Nem almos trágya.

 

Önmagában az, hogy egy egyébként - normális körülmények között - termő földet trágyadombnak használnak, égbekiáltó bűnnek tartom. A felmenőim parasztemberek voltak, iskolai szünetekben, majd később vizsgaidőszak után velük együtt dolgoztam. Tudom, hogyan kell a trágyát kezelni, az alapok - mint olvastam - változatlanul érvényesek ma is. Annak, hogy annak idején a disznóól mellett kibetonozott gödör volt, hogy a tehén-és lótrágyát a trágyadombra hordták, s majd csak az érett trágyát vitték ki a szántóföldre ( őszi szántás előtt ), nyilván oka volt.

 

Kérdezem tőletek,  szerintetek az, hogy a szomszédos terület valójában trágyadomb ( lesz hamarosan ), mennyiben károsítja a környező kertföldeket? Hogy hosszú távon károsítja, abban biztos vagyok. Pereskedni nem akarok, ez a mi családunkban nem volt szokás, de attól tartok, hogy e mellett a galádság mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Félreértés ne essék, nem a bűz zavar ( persze az is ), hanem a galádság, ahogy viszonyulnak a földhöz, meg azokhoz, akik még rendeltetésének megfelelően kezelik azt.

Hosszúra nyúltam, nézzétek el nekem! A segítségetek, ha lesz, előre is köszönöm!