jazd Creative Commons License 2018.07.13 0 0 60687

Szabadságon lévén, gondoltam csinálok egy kis szlovákiai kirándulást. Célpontnak Blatnicát és Szklabinyát néztem ki. Zárásként pedig Besztercebányát. Ezek számomra új helyek voltak,tehát sejtettem,hogy érdekes lesz. Salgótarján felől, Zólyomon keresztül Körmöcbánya felé már az út sem unalmas. Végig látnivalók vannak, amit még a robogó kocsiból is lehet nézegetni. a sort Salgó kezdi,majd hamarosan fülek vára tűnik fel jobb oldalon.

A főúton tovább haladva hamarosan látható balra a felújított Gács várkastélya. Egy rövid időre Divényt is lehet a távolban látni. Aztán jön Végles, Zólyom. Zólyomnál ha tudjuk hová kell nézni,akkor látható a régi zólyomi vár alsó és felső vára, melyek a város feletti lapos hegytetőn terülnek el. Zólyom után az út a helyek között halad egy darabig, majd jobbra kell letérni Körmöcbánya felé. Ennél az elágazásnál balra pillantva elég közelről láthatjuk Saskő várát.

Körmöcbányán keresztül autózva láthatjuk a város erődítéseit és fent a dombon a várszerűen erődített gyönyörű gótikus templomot. Szóval nem unalmas az utazás. Körmöcbánya után hamarosan elérjük Blatnica községet. Szerencsére a vár ki van táblázva. 

Bár hétköznap volt, a parkolóban parkolójegyet szedtek. Ettől a parkolótól egy völgyben halad egy frissen aszfaltozott út, amire már nem igazán lenne szabad behajtani.

szóval a parkolótól majd két kilométeres gyalogolás az aszfaltúton, mire balra mutatja tábla,hogy térjünk le az erdei ösvényre, amely Blatnica várához vezet. Ez az ösvény erdőben halad a helyoldalban. Kb 15 perc gyalogolás után már ott is álltam a vár előtt. Meglepetésemre igen jelentős erők dolgoztak a váron. Az alsó vár egy falszakaszának a tövében 5-6 fő takarította az omladékot. Kicsit arrébb az alsó vár egyik épületének fala van felállványozva és itt is dolgozott vagy 4-5 ember. Innen fentebb a felső vár előtti részen is dolgozott néhány ember. Bár nem számoltam,de kb 15 ember dolgozott a várban. Van fent bőven építőanyag,betonkeverő. Látható,hogy nem pár napos mun kára vannak berendezkedve. A vár legfelső magjának az aljában egy dongaboltozatos helyiség van, ahová be is lehet menni. az e fölötti rész és szinte a legfelső várrész már szépen meg van óvva, konzerválva van. Azért még itt is van mit tenni,mert a kerek ágyútorony legfelső része még érintetlen. Még helyreállításra vár. Itt a felső vár falkoronáin láttam élőben először a szlovákoknál elterjedt megoldást, hogy gyepszőnyeget terítenek a falak tetejére.

A várból csodás a kilátás. déli irányban magas hegyek vannak a közelben. Északi irányban azonban jókora távolságig ellátni a Kárpátok északi vonulatáig.

Északi irányból lankásabb és füves a hegyoldal. Lent egy műút vezet. Valahogy az volt az érzésem,hogy ez a Szklabinya felé vezető út lehet. Ez mikor tovább indultam be is igazolódott. Na erről az útról gyalog jóval hamarabb elérhető a vár. A gond csak az,hogy nincs hová leparkolni a kocsit. Még útpadka is alig van, szóval necces a dolog. Délután Szklabinyáról visszafelé mit látok? Kisbusz áll az úton vészvillogóval és a várbeli munkások éppen akkor jöttek le a buszukhoz. Tehát ők ott járnak fel.

Összességében egy szép kis várromot láttam,aminek vannak gazdái és láthatóan még sokat fognak renoválni a várromon. Jó munkát nekik!

 

Előzmény: jazd (60685)