Nikolas Pe Creative Commons License 2018.07.12 0 0 24985

Sziasztok!

 

Éppen azon gondolkodtam a múlt héten amikor bejelentették, hogy nem fogják a kedvezményes 5%-os áfát meghosszabbítani, mi lesz az 5MFt visszaigényléssel, mivel arra a CSOK törvény hatályos. Szerintem egy sima tollvonással azt is meg fogják szüntetni....

Véleményem szerint teljesen várható volt a döntés, és mindezt a meglehetősen "beharangozott" munkaállványra tekintettel tették.

Az új építésű ingatlanok aránya a 2020-tól vissza fog esni az áremelkedések miatt, ugyanakkor, ha jól emlékszem 2021-től már szinte nullás házakat lehet már újként kivitelezni ami rendelkezik megújuló  energiaforrással, ami még jobban fogja az ingatlanok amúgy sem csekély árát tovább növelni.

Most ami felvetődött bennem, mi lesz a szakemberekkel, cégekkel, netán a felújítás felé fog a piac tendálni?! Úgy vélem logikus lenne, hogy a kivitelezési munkadíjak csökkenésére lehet számítani, elnézést lehetne logikusan, bár ez nem hinném, hogy be fog következni, de az őrült rálicitálások megszűnhetnek és a helyzet kicsit normalizálódhat.

Ha szerencsénk van az építőipari kapacitás a jövőben elég lesz a piaci igények kielégítésére.

Nagyon sok a kérdőjel a jövőt illetően.

Gondoljunk vissza a "válság" és azt azt követő időszakra amikor még nem vezették be az 5%-os áfát, hogy olcsóbbak voltak az ingatlanok mint a rá következő évben. Naivan sokan várták, hogy az ingatlan árak még csökkenni is fognak, erre éppen az ellenkezője történt.

Nagyon okos elemzők vannak a fővárosban, biztos vagyok benne, hogy tisztában voltak ezzel, hogy az ingatlanok piaci ára jelentősen meg fog ugrani.

Aki most kezdene építkezni azt tanácsolnám, hogy ne kapkodjon, nem érdemes, inkább keressen megbízható kivitelezőt és szervezze le maga az építkezést, felejtse el a generált.

2019 december még majd másfél év,így az 5MFt visszaigénylésre lehetőség lenne amit addig ki is lehet használni. A legrosszabb esetben minden építőanyag kifizetésre kerül, a szakemberek többsége meg amúgy is Katás, amellett, hogy olcsóbban is kijössz nem kell a határidők miatt idegeskedni, bár tény a szervezés meglehetősen macerás, de milliókat spórolhatsz vele ha van némi affinitásod ez iránt.