padisah Creative Commons License 2018.07.11 0 3 328970

Meg kell emelni a béreket... Mas ut nincs.

A centrum-periféria viszonyból fakadóan olyan mértékű béremelést, ami itt tartaná a tehetségeket, nem lehet csinálni. Azokkal a bérekkel az ország versenyképtelenné válna, elszállna a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg, és pár év alatt bedőlne a mutatvány.

 

(megalapozna egy masszív árfolyamválságnak, eurót bevezetve meg kb Görögország eladósodása ismétlődne meg)

 

ezért írtam, hogy a megoldás hogy nem a munkaerő megy innen a centrumba, hanem a munkahely jön ide, és a termék megy vissza

most ez is történik, de még jobb lenne ha a magyar munkaerő a magyar tőkés által birtokolt termelőeszközben állítaná elő a termékét (amit megvesz a magyar és a centrum polgára is) - és ezek a cégek hatékonyságban közelítik a nyugatiakat.

 

Akkor van termelékenységi alapja a bérek növekedésének - a termelési-ipari oldalról.

 

Az hogy a helyi magyar tőkésnek kellene zsebre tennie a profitot, és nem a centrum befektetőinek, pont a centrum-periféria reláció miatt van. A 'magyar' tőkések a centrumban élnek, náluk van a pénzügyi és a kapcsolati tőke is, és ebből élnek olyan jól a centrum polgárai, nem az ipari-termelési produktivitásból. Az egy liberális-újbaloldali-globalista toposz, hogy a nyugat a 'tehetsége' miatt tesz szert ilyen jövedelmekre.

 

Valójában az történik, hogy a centrum országba áramlik vissza a periférián befektetett pénz tőkejövedelme. Ez a centrum országban keresletet generál - könnyű pénz amiért érdemben dolgozni sem kellett. A kereslet korlátos szolgáltató és termelő erőforrásokba ütközik, ezért az árak felmennek.

 

A kapcsolati tőke úgy termel tőkejövedelmet, hogy a vállalati központok rengeteg vezetési, és vezetés-támogató szintet, bürokráciát tartanak fenn. Van ilyen a periférián is, de a kiszervezett nagy multikból a centrum országaiban jóformán csak ez marad. A vállalat által előállított árbevétel jelentős része ennek a vízfejnek az eltartására megy el.

 

Nemrég volt egy cikk asszem a VW átszervezéséről, még a többi multihoz képest is aránytalanul sok irodistát foglalkoztatnak, különféle szervezeti szintek és régiók managementje formájában.

 

Ezt csak úgy lehet leutánozni, és ezzel érdemben béreket emelni, ha itt lenne Magyarországon néhány multinacionális gigavállalat központja, a fentebb leírt vízfeje, meg mindjárt a tulajdonosai is akik a más országokban előállított pénzt itt költik el.

Előzmény: shadowbull (328915)