googyi Creative Commons License 2018.07.11 0 0 5127

"Amivel nem számolnak, azok a nem publikus alapkezelési díjak, amik a széles skálán mozgó TKM-eket adják eszközalaptól függően."

Javítanom kell magam, az alapkezelési díjak elérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz. KID vagy Kiemelt befektetői információk néven kell keresni, pont mint a normál befalapok esetén, amit értékpapírszámlára vehetünk.
Pl. a Cig-es: https://portal.cig.eu/get/document/f0149063efa17610af842df86313d16757acd41c.pdf
Érdemes megnézni a folyó költségeket. Vagy pl. van itt olyan alap, ami Concorde 2000-be szeret fektetni.

Az ügynököktől és a biztosítóktól kapott kalkulációknál a problémát továbbra is abban látom, hogy ezeket az alapkezelési költségeket nem veszik figyelembe.
Ez még talán nem akkora gond nyugdíjbiztosítások között, ha feltételezzük, hogy mindenhol hasonló alapkezelési költségekkel dolgoznak (egyébként tippre biztos van itt is legalább fél százalék különbség a legolcsóbb és legdrágább között).
Viszont nagyon nagy ferdítés, ha a NYESZ-szel szembeállítva ezt nem veszik figyelembe és a NYESZ-nél számolnak alapkezelési költséget, nyugbizt-nál meg nem.
Ha viszont ezt elkezdjük figyelembe venni, akkor a nyugbizt-ok 99%-a azonnal esélytelen lesz költségoldalon NYESZ-szel szemben.

Előzmény: googyi (5126)