advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.07.10 -1 2 328816

"nem tudom mi értelme pl a WC-t ivóvízzel öblíteni és ivővízzel mosni a szennyes ruhát"

Annyi értelme van, hogy ehelyett kiépíteni-fenntartani, karban tartani és működtetni egy párhuzamos "ipari" vízellátó rendszert fizikálisan több energiába és pénzbe kerülne (mégpedig jellemzően SOKKAL TÖBBE), mint amit a fölöslegesen megtisztított vízen fogni lehet... A nem lágyított, nem tisztított, nem fertőtlenített vizek rengeteg lerakódást fognak okozni, a pangó részekben elszaporodik mindenféle mikro- és makroszkopikus élőlény - a végén ezek a csőrendszerek pár év alatt örökösen tönkremennek, eldugulnak.

 

Auri - minden látszat ellenére a világ nem teljesen hülye, bár vannak tényleg abszurd dolgok, de a széles körben elterjedt és használt megoldások zöme egyáltalán nem véletlenül elterjedt és használt, és még csak az sem igaz, hogy valami egyéni vagy lobbiharc állt a háttérben... A hétköznapi használat igényei, a gyakorlati tapasztalatok bizony kipontoznak rengeteg látszólag remek, előre mutató, hatékonyabbnak-ésszerűbbnek tűnő megoldást, mert végül problémásabbak, drágábbak, sokkal megbízhatatlanabbak stb... 

 

Nem is vitás, hogy van sok dolog, amit lehetne azért ésszerűbben is csinálni, van, ahol ennek sok értelme is van/lenne, de nem egy dolog pont azért alakult ilyenre, mert a jelenlegi lehetőségek tükrében ez a legésszerűbb. Ilyen alapon a belső égésű motor sem valami hatékony - de ezt a technológiát nagy tömegben is képesek vagyunk olcsón gyártani, ráadásul tartós, megbízható kivitelben, amire alapozni lehet. A látszólag sokkal hatékonyabb alternatíváiról meg eddig rendre kiderült, hogy vagy olyan sokkal költségesebbek, ami végül sosem fog megtérülni - vagy/és megbízhatatlanok, rövid élettartamúak, nagy odafigyelést, hozzáértést, sok karbantartást stb... igénylők.

Előzmény: Auralianus (328813)