manta-z Creative Commons License 2018.06.27 0 1 1523

kb 2 hete megérkezett a Dewalt akkus gépem, jónéhány vágáson és akkutöltésen túl vagyok vele. 

48cm vágószélesség. Jó súlyeloszlás, könnyen lehet vele forgolódni, nagy csapágyazott kerekek, jó anyagminőség, közepes 55L-es fűgyüjtő. 

A háza fémből van, atomstabil, viszont cserébe elég nehéz elektromos/akkus fűnyírókhoz képest: 22kg 

Iszonyat erős, egy vezetékes 35cm-es Alko-t és egy Briggs motoros benzines MTD-t váltott le,

érzésre nevetve tudja a "benzines" erőt, sőt nyomatékosabbnak tűnik, nem jön zavarba 30-40cm-es gaztól sem.

Ugyanazt az akkut használja mint az egyéb azonos márkájú szerszámgépek ezért pl. nálam így alapban megoldott a csere akkumulátor kérdése is. 

Vágásképe szép. 

Egy töltéssel valahol 400-500m2 körül tudtam vele vágni a gyári 5Ah akkukkal, viszont az üzemideje egy feltöltéssel elég karcsúnak tűnik: 25 perc körül alakult, viszont teljesen át kell alakítani a fűnyírási szokásaimat mert ezzel rohanni kell, mind a drótos, mind a benzines fűnyíróhoz képest, minimum dupla tempóval lehet vele haladni. Ez ilyen sportfűnyírónak tűnik :). Konkrétan erőltetett menetben lehet tolni, nem megy se a vágás se a vágáskép rovására. A 40cm-es gazon is úgy toltam át mintha betonon tolnám a fordulatszámon se nagyon lehetett hallani változást. Nem tudom mivel lehetne zavarba hozni. Az egy-egy bekeveredő vékonyabb faágakat sokkal durvábban ropogtatja össze mint a benzines. Néha már már túl erősnek tűnik, lehet elég lett volna egy gyengébb motor, lassabb tempóval, cserébe több üzemidővel.

Inkább nagyobb felületekhez ajánlanám olyanoknak akik gyorsan akarnak végezni a fűnyírással és olyan területre ahol nem kell sokat kerülgetni, bűvészkedni, forgolódni a tereptárgyak körül a rövidebb üzemidő miatt. Éppen ezért időseknek nem ajánlom a nagyobb súly és a nagy "tolási" sebesség miatt. Lehet hozzá nagyobb akkut kapni (9Ah), amivel majdnem megduplázódik az üzemidő és vélhetőleg a levágott négyzetméterek száma, de elég húzósan mérik, bár ez az egy feltöltéssel elért 4-500m2 sokaknak elég lehet.