zsoooc2 Creative Commons License 2018.06.23 -12 2 7541

Észak-Norvégia úti beszámoló röviden, praktikus infók, most csak Norvégiára koncentrálva, Finnországot és Svédországot most mellőzve:

2 hétre mentünk, Svédországba, Luleába repültünk ki, egy jó nagy körtúrát csináltunk az ott bérelt kisbusszal, így sokkal olcsóbb volt, mint norvég autóval. 6-an mentünk, 15 napra béreltük a 9 személyes, de elég nagy kisbuszt, így a napidíja 23362 Ft-ra jött ki, fullos biztosítással a RentAWreck cégnél, ebben benne voltak a norvég útdíjak is, nekünk csak tankolni kellett, még lemosni, kitakarítani se kellett (igen, ez nem a Balkán...). Előleget nem kértek, debit kártyával is lehet fizetni, nem szükséges hitelkártya. Korrekt cég. Az autóban 2-en kényelmesen tudtak aludni.

Mi többnyire túrázni mentünk, arra most nem térnék ki bővebben, mindenesetre korlátlan lehetőség van erre.

Útvonal: Lulea - Arvidsjaur - Bodo - Svartisen - Bodo - komppal Lofotenre (Moskenes) - Alta - Nordkapp - Karasjok - Rovainemi - Lulea.

Szállás: vadkemping, út menti parkolókban vagy egyéb, elhagyott helyeken, ahol nem zavart minket senki. Könnyű jó helyet találni, szerencsére alacsony a népsűrűség. 2 éjszakát töltöttünk kempingben a 2 hét alatt: 1. Norvégiában, Skibotn, Strandbu kemping. kib*szott drága, igazi lehúzós hely: 220 NOK/sátor, konyha van, de a fürdőben a melegvíz 10 NOK/4 perc(!)  mivel aznap már nem akartunk tovább menni, bevállaltuk, mivel az ár harmadát sikerült lealkudni. A másik Svédországban, ott 1000 Ft-ra jött ki ugyanez, konyhával, de korlátlan, ingyenes, melegvizes zuhannyal!

Árak: felkészülve mentünk ki, 2 hétre elegendő élelmiszert vittem magammal, így csak kenyeret vettem Norvégiában, az egyik 750 grammos kb. 1000 Ft-ba került a Remában, de legalább finom volt és viszonylag tartós.

Általánosságban elmondható, hogy valóban nagyon drága, ajánlom mindenkinek, hogy ha tud, otthonról vigyen kaját.

A múzeumoknál általában lehet "bliccelni", pl. Lofotenen ahol több épületből áll az egyik múzeum, simán be lehet menni jegy nélkül, ahogy pl. a Polar Zoo-ba is, a kijáraton kell bemenni, egyébként iszonyat drága, kb. 8500 Ft lett volna...  Ha sokan vannak ezt meg lehet játszani Bodo-ben is a repülőmúzeumban, a repülés rajongóinak nem szabad kihagyni, remek múzeum. A Svartisen gleccser szintén kihagyhatatlan, viszont normálisan csak vizi úton közelíthető meg (mi odafelé gyalog mentünk, de mivel semmilyen út nincs a fjord partján, így csak a legelszántabbaknak ajánlom...). Menetrend szerinti kishajóval lehet odajutni, kb. óránként indul, 15 perc az út, viszont 180 NOK, nagyjából 6000 Ft egy útra. Na ez az igazi rablás, próbáltunk alkudozni, de nem jártunk sikerrel. Mindenesetre megérte, a gleccser tényleg gyönyörű.

Komp: a Bodo-Moskenes komp elég jó, nem olcsó, de legalább kapunk is valamit a pénzünkért. Kb. 3,5 óra az út, mi csodálatos időt fogtunk ki. Maga a komp is szuper, van hátul nyílt rész, a zárt rész pedig teljes luxus kényelmes ülésekkel, remek kilátással, még büfé is van a fedélzeten. Egyébként itt is lehet trükközni: ha kisbusszal mentek, 1-2 elbújik a csomagtartóban a jegyvizsgálat idejére (pár perc), és akkor kevesebb embernek kell jegyet venni. Én felajánlottam ezt a lehetőséget az útitársaimnak, de ők nem éltek vele... Elég lazák a norvégok, csak a behajtáskor kérik a jegyet. Nagyon ajánlott előre megvenni a neten, mert már május végén is nagy a forgalom. Ha a helyszínen vettem volna a jegyet, valószínűleg már nem fértünk volna fel...

Tankolás: valóban drága, és nagy a szórás (állítólag vasárnap délután, illetve csütörtökön olcsóbb), a kutak között. A benzin 30-35 Ft-tal drágább. Ajánlom az automata kutakat, mivel kicsit olcsóbbak (blokkot mondjuk nem ad, és csak kártyával lehet fizetni) és nem kell félni a "truck only" dízeltől sem, ugyanolyan, mint a többi, viszont picit olcsóbb volt és nem fogyaszt vele többet az autó. A 80-as korlátozás miatt egyébként is rekord alacsony fogyasztást lehet elérni. Elég jól lehet haladni a norvég utakon, nem zavaró a 80-as limit, amúgy sincs sok egyenes szakasz, kulturált a közlekedés, az utak elég jók, bár Lofotenen elég keskenyek, tehát figyelni kell, egyszer vissza is kellett tolatnom, mert jött szembe egy kamion.

Nordkapp: megéri elmenni oda, bár maga a látogatóközpont elég zsúfolt, buszokkal viszik oda a turistákat, és én az ilyen helyeket nem szeretem. 180 NOK a belépő hivatalosan, de felesleges kifizetni. Kb 500 méterrel előtte meg lehet állni az út szélén lehúzódva, és onnan be kell gyalogolni, akkor ingyenes. A táj szép, és az "igazi" Nordkapp (1,5 km-rel északabbra található) is megér egy túrát. Ott már tényleg nincs nagy tömeg... Itt északon már hűvösebb időre kell számítani, amikor ott voltunk -1 és +3 fok között volt június elején, néha egy rövid hózápor is előfordult. A szél ezen a vidéken már szinte állandóan fúj, amit sátrazáskor figyelembe kell venni, mi egy bezárt kemping házikói között táboroztunk le, de csak 1 éjszakát öltöttünk itt, mivel az olcsó fajta gázpalackok már nem szerették a hideget, nem nagyon akartak begyulladni.

Norvégia igazi erőssége a természeti értékekben rejlik, mi pont erre voltunk kíváncsiak és nem is csalódtunk. Aki városnézésre, kulturális értékekre vágyik annak kevésbé ajánlott (a déli rész jobb lehet ebből a szempontból). A falvak, városok eléggé hasonlóan néznek ki, a háziak is szinte ugyanolyanok (Lofotent kivéve, az elég jó ilyen téren is). Nekünk Andoya, Senja és a Lyngen Alpok kimaradt (rossz idő miatt), talán majd visszamegyünk még oda is.