2ly Creative Commons License 2018.06.22 0 0 83041

138322

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_1966_04/?pg=82&layout=s

LOTTÓSTATISZTIKA
Merre járt Fortuna
az országban?

As ötösök fele vidéken

A jubileumi Gyulára került


A véletlen úgy hozta magával, hogy április elsején, a Szegedi Nemzeti Színházban nemcsak az esedékes pénteki számhúzást rendezték, hanem látványos műsor keretében fizették ki a március 18- án, Kiskunhalason kihúzott öt szerencseszám eltalálóinak, a 126 045 számú előfizetéses szelvényükért járó 2 035 585 forintot.
Habár a pitvarosi iskola 17 tagú lottózócsoportja a második . félszáz öttalálatot Fortuna . szeszélyéből nagyon gyorsan megkezdte: — egymás után három héten volt öttalálatos szelvény —, nem árt visszapillantani az első félszáz kapcsán, vajon merre járt Fortuna, amikor a telitalá- Iatos szelvényeket szétszórta az országban.
Hosszú évek tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy a szelvények valamivel több mint felét a fővárosiak töltik ki.
Érdekes: az öttalálatos szelvények ' ugyanezt az arányt tartják, az öt ven ötösnek valamivel több mint a fele származik Budapestről, a többit vidéken töltötték ki.


Az első félszáz telitalála- tos szelvény történetének sorát Szőnyben kezdte meg az 1959. február 6-án megtartott sorsolás számainak eltalálásával Győrfi Elek és társa. Az ő szelvényük volt sorrendben az ötödik, de az első millió forinton felüli nyereményű. A sorrendben a hatodikat ismét vidékiek küldték be az 1959/13. játékhéten: a nyertes egy kecskeméti, tíztagú pedagógus kollektíva volt. A hetediket Ángyán György, a Szenttamáspusztai Állami Gazdaság traktorosa mondhatta magáénak, akinek különös i,pech”-je volt, hogy azon a héten két telitalálatos szelvény akadt és így osztoznia kellett egy óbudai varrónővel. így „csak” 652 950 forintot nyert.
Némi szünet után a tizenegyedik ötöst az 1959. karácsonykor megtartott húzás számainak eltalálásával egy 14 tagú debreceni lottóbrigád érte el, a tizennegyediket és a tizenötödiket pedig Kovács Mihály és neje Dorogról. Ez volt az a bizonyos 1960/18. játékhét, amikor a nyerőszámokat három szelvényen találták el: kettő volt ebből Kovácséké, a harmadik budapesti varrónőé volt.


Sorrendben a huszonhar- madik öttalálatos az 1061/36. játékhéten Csong- rádra került, két diák — illetve szüleik — zsebébe, f odor Erzsébet és Túri József közösen vett szelvényen ikszelte át a helyes számokat. A huzonnegye- diket Kántor Mihály vitte el Salgótarjánba az 1962/12. játékhéten, majd a huszonhatodikat ismét — vidéki — Szigeti Ferenc, nagykőrösi mozigépész — nyerte. Neki az 1962/32. játékhéten kedvezett a szerencse.
Az 1963/22. játékhéten három berentei bányász vette át a stafétabotot. A harminckettedikkel Bujdosó Antal bácsi következett Okányban, akit a gyulai szanatóriumban ért a nagy szerencse. A harmincharmadik ötöst egy budaörsiekből és Örkényiekből álló hármas kollektíva mondhatta magáénak, majd 1963 szeptemberében három egri tanár következett Fortuna szekerén.
A vidéki „szériá”-t rövid időre Ágoston Lajos, győri kovács zárta a harmincötödik ötössel 1964. március 6-án szerencseszámaival.

A harminchetedik ötös ismét Győrnek jutott, az ottani Állami Áruház kilenc elárusítónője talált „teli”-be, a negyvenediket egy Somogy megyei kisiparos küldte be. A negyvenegyedik Debrecenbe vándorolt egy kétcsaládos gépkocsivezető zsebébe, akik az ötösön kívül még egy négyest is elértek.
A negyvenharmadik egy diósdi háziasszonyé volt, az 1965/18. játékhéten. A negyvennegyedik ismét asz- szony — Bíró Istvánná csa- nádpalotai lakos — ikszelte át a nyertes számokat, a negyvenötödikkel Petrovics Ferenc kalocsai főkönyvelő következett. 1965 novemberében két pesti ötös után Fortuna Pécsre, egy ottani nyugdíjashoz látogatott. A negyvennyolcadik ötös
Veszprémbe vándorolt s Ratkó Sándomé „konyhapénzét” gyarapította. Az ötvenedik — a jubileumi — telitalálatot Gyulán érte el Mezőfi István nyugdíjas, aki 1966. március 24- én vette fel a nyereményilleték levonása után járó 1956 767 forintot. amely egyúttal azt is jelzi, hogy
jelenleg „vidéki öttalálatos” szériában vagyunk.
Vajon hová kerül a következő…?

 

Előzmény: 2ly (83037)