elfmage Creative Commons License 2018.06.21 0 4 328052

Abban hogy a gépjármű flotta emisszión való lovaglás értelmetlen, egyetértünk.
Nagyából ezt az érvedet nem kellene többször leírni, értjük.

 

Auralianus is érti, csak makacs ezt leírni neked. :)

 

Ő ugyanis azon lovagol, hogy nem lesz 15 év semmilyen átállásra, és ezért gyorsabb ütemű átszerveződés kellene. Erre hozza elő folyton az EV témakört, ahol látszik, hogy egy sztárolt, menő területen is 1% körüli az eredmény sok év alatt.

 

Ezt csak azért vésem ide, hogy ne beszéljetek már el egymás mellett, mert ez itt nem a bíróság :).
Őszintén szeretném ha folytatnátok, mert érdekes a beszélgetésetek, de úgy látom megakadtatok.

 

-----------------------------------------------------------

 

Klíma ügyben szintén kis elbeszélés van.

A világ forog tovább emberiség nélkül is. Ez tény.
Az is tény, hogy volt már melegebb és hidegebb is a klíma.

Azt is elfogadjuk, hogy a jégkorszak reálisabb veszély évmilliók alatt mint az hogy Vénusszá válik a Föld szintén évmilliók alatt.

Ezzel szemben a rövidtávú klíma folyamatok az elkövetkező mondjuk 100 évre a fentiektől függetlenül összehozhatnak egy olyat, hogy mondjuk +4-8 °C-ot emelkedik az átlaghőmérséklet (nem írok többet, pedig vannak nagyobb számokkal dolgozó modellek).
Ezzel szemben nem érv, hogy hát istenem van ilyen, meg volt is már. Mivel ha ez megtörténhet, akkor azzal számolni kellene. Nyilván ha nem bírja ki az emberiség akkor kipusztul.

Milyen következménye van, lehet egy ilyen folyamatnak?

Alapvetően nem a mobilizáció meg a világgazdaság állapota lesz itt a kérdés, hanem az élelem, édesvíz és egyéb pórias elemi szükségletei az emberiségnek, helyesebben egyes embercsoportoknak.

Menjünk ebbe kicsit bele:
párszáz éve még egymástól független embercsoportok éltek a földön, jóval kevesebben mint ma.
Nagyjából minden település önellátó volt, sőt az egyes családok, egyedek is önellátóak voltak.

Ha bármi lokális csapás érte őket akkor belehaltak és a környékről hamar benépesült az üres rész, de egy járvány sem tudott igazán végigsöpörni a világon, mert annak is településről településre kellett eljutnia.
Egy globális változás ezeket az önálló telepeket nagyobb részt kiirtja akkor is van esély arra hogy egy-egy megmaradó szerencsés telep aztán megint benépesíti a környéket vagy akár a Földet.

Ezzel szemben ma van egy rendkívül sérülékeny civilizációnk, ahol már egy korábban elképzelhetetlen többnapos-hetes globális áramszünet kinyírja a nagyvárosokat, és az azokat ellátó rendszereket.
Kimaxoltuk az élelmiszer termelést, ha két nagyobb gabonatermelő vidéken egyidejűleg lenullázódik a termés akkor a világ fele éhen hal.
Mindeközben olyan fegyvereink vannak amik önmagában 40-szer képesek minden egysejtűnél szervezettebb élőlényt kipusztítani a földről, amik egy krízishelyzetben ellenőrizetlenül maradnak, csakúgy mint az atomerőművek.
Mondhatni akkora öngól felé haladunk ami még az emberiség létezése alatt eddig semmikor nem jöhetett volna össze.

 

Én a legnagyobb veszélynek az élelmiszer termelés összeomlását látom, mivel a ma használt területeken ellehetetlenül a termelés. Az igaz ugyan, hogy más területeken megnyílik a lehetőség a termelésre, csak ennek a felskálázása ha nem is évtizedek, de azért évek alatt valósítható meg. A jelenlegi termőterületek környezeti feltételei évszázadok alatt alakultak ki, mocsárlecsapolásokkal, erdőirtásokkal. Az új területeken is el fog telni pár év mire érdemi termés lesz.
Ha közben a jelenlegi termőterületek kiesnek, akkor az emberiségnek nem lesz ideje átállni, csak jó esetben úgy hogy a népesség 90%-a éhenhal és a maradék 10% közben újra tudja magát szervezni. Erre a régi emberiséggel 99%-os eséllyel lehetett volna nekiszaladni, de a mai emberrel ez nem ennyire kedvező esély.

Szerintem egyébként már elkéstünk, a rendszer tehetetlensége akkora, hogy már most is hiába nulláznánk a kibocsátást akkor is végigmegy a folyamat. Persze ha nem nullázunk, akkor valamennyivel magasabbra lendítjük a hintát.

Az ember ezzel a mentalitással jutott idáig, és ezen a mentalitáson kellene változtatni. Ez az ami miatt elkerülhetetlen a betonfal.

Előzmény: advocatusdiaboli (328047)