isabellee Creative Commons License 2018.06.21 -1 1 26661

Tehát nem arról beszélgetünk, hogy mi van Péter feleségével, hanem arról, hogy miért lett nálatok kötelező törvény (ha már jogászkodásról beszélsz, a saját házatok táján is körül kellene nézzél) olyasmi, amiről nincs kijelentés?

 

Igy van! - nem Peter a legfontosabb ebben a kerdesben. A papi colibatusrol nagyon is van kijelentes. Nekem Peter sohasem volt a donto erv ebben a kerdesben (illetve, eddig nem is nagyon gondolkodtam rola ennek kapcsan). 

 

Elsosorban Krisztusra nezunk - O a kozeppontja a kereszteny eletunknek, nem?

 

1. Krisztus notlen volt, es Krisztus a mi fopapunk. Akkor termeszetes, hogy a papjainknak hasonloknak kell lenni Krisztushoz - a papok Krisztust kepviselik a foldon. "in persona Christi" - "Krisztust megtestesitve" - amennyire csak lehetseges, hasonlova kell valniuk Krisztushoz. Ok olyan notlen ferfiak, akik sajat eletuket felaldozzak Isten es masok szolgalataert. Jezus azt mondta, hogy ugy szeressuk egymast, ahogy O minket. O hogy szeretett? Ugy, hogy az eletet felaldozta. A colibatus nem az elet felaldozasa, hanem lemondani valamirol - valami szebb, nagyobb dologert.

 

2. Jezus maga mondta, hogy vannak, akik Erte kepesek lemondani a hazassagrol.

Mt 19,12

12Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról. Aki fel tudja fogni, az fogja fel!”

Kirol beszel itt Jezus? A kereszteny papokrol - akik Ot kepviselik a foldon -, es a szerzetesekrol.

 

3. A keresztenyseg legnagyobb apostola, Szent Pal, szinten notlen volt.

1 Kor 7:1

1A leveletekre ezt válaszolom: Jó, ha az ember asszonnyal nem érintkezik.

1 Kor 7:32-34:

32Azt szeretném, ha mentek volnátok a gondtól. A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. 33A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, 34ezért meg van osztva. A nem házas asszony és a szűz arra gondol, ami az Úré, hogy testben és lélekben szent legyen, míg a férjes nőt világi dolgok kötik le: hogyan járjon férje kedvében.

 

Vajon nem elvaras-e a papjainktol, hogy oket ne az evilagi dolgok kossek le?

 

4. Az apostolok notlenek voltak. Keresztelo Szent Janos is. Egyedul Szent Peter ketseges. De o is az 1Kor 9:5 es rossz forditasa miatt. Ha Pal apostol kerdezi, hogy joguk van-e neki es Barabasnak "kereszteny novereket" magukkal vinni - akkor nyilvan, hogy nem felesegekrol van szo.

 

5. Az okori notlen profetak is elorevetitik az arnyekat a kesobbi papi notlensegnek.

 

Aki szerint a papi notlensegnek nincs alapja, az nem koveti Krisztus es a Szentirast.

Leginkabb Krisztus papjairol kepzelheto el, amit Jezus mondott, hogy "a mennyek orszagaert onkent lemond a hazassagrol".

Előzmény: magyarpityu (26658)