szilvatövis Creative Commons License 2018.06.19 0 0 327952

Mindenhol van egy kis igazság.

 

Nagyon jó lenne tudni mi történt és miért a múltban, hogy a természetes és az emberi hatásokat elválaszthassuk. Kicsit furcsa, hogy éppen a legritkábban mért területeken nagyságrenddel nagyobb a felmelegedés, mint a sűrűn lakottaknál. Ez az éghajlati rendszer átrendeződését jelezheti (vagy a mérések hibáját), de ennek sem ismerjük nemhogy az okát, de azt sem, hogy trend, vagy változékonyság.

Sok emberi, természetátalakító tevékenység is jelen van a CO2-n kívül, nem ismerjük a súlyozását, de én úgy látom, hogy a széndioxid klíma hatása éppen akkörül van, mint amekkorát a tudomány mai állása szerint az Arrhenius-összefüggés alapján várhatunk. Nemigen szorzódik fel visszacsatolásokkal, viszont rárakódnak az említett, összességében globálissá váló antropogén eredetű hatások és a természetes változékonyság.

 

Az 1800-as évek egyébként az újkor egyik legmélyebb pontja volt, tehát ha már valamiféle minimális objektív képet akarnánk látni akkor nem a kisjégkorszak minimumát, hanem a középkori klímaoptimumot kellene referenciapontként használni és az ezt meghaladó mértéket írni az emberi beavatkozás számlájára. SZVSZ.

 

 

Előzmény: Auralianus (327946)