Steiner VCF Creative Commons License 2018.06.17 0 0 176358

Én a kávés részébe nem folynék bele de sörfőzésben a következő fő kihívásokkal áll szemben a sörfőző a vízzel kapcsolatban:

 

- Világos sörök esetén (itthon még sötétnél is) ha a kezeletlen, amúgy ízre, szagra jó vízbe becefrézed a malátát akkor a ph nem áll be az ideális 5.2-5.4 körüli értékre hanem magasabb lesz a az eszméletlen magas bikarbonát/HCO3/puffer/alkalinity/kihogyhívja tartalmának köszönhetően a hazai csapvíznek. Itt tenném hozzá, hogy még a nullára leszűrt RO, deszt vagy akár Norda vizet is kell savazni kicsit, hogy lejjebb menjen a ph de mielőtt valaki úgy gondolná, hogy ez szentségtörés a germánok például sauermalz-al (savas maláta) oldják ezt meg, hogy be legyen tartva a tisztasági törvény.

- Újabban főleg IPA-knál fontos kérdés lett a SO4/Cl2 arány a vízben, az USA keleti partján (ahonnan a jelenlegi listák élén szereplő top 10 IPA-ból 10 származik) például 2:1 vagy nagyobb a Cl:SO4 arány. Van akik továbmennek és 100ppm/50ppm -re pontosítják ezt az értéket. Mivel ez jellemzően nem így folyik a csapból/szűrőből ezért sózni kell.

- legyen eltüntetve belőle a klór valahogy

 

Itt tenném hozzá, hogy a nagy sörgyárak vízkezelő épülettel kezdődnek ahol lágyítják vagy lenullázzák a helyi vizet és saját céljaikra sózzák. Olyan már nincsen magára valamit is adó helyen, hogy a helyi csapvízből főznek. Ez nem jelenti azt, hogy nem működnek ilyen helyek is, bár ne működnének.

 

Nálam pl. ozmózis szűrt vízbe megy kiszámolt mennyiségben sav és CaCl2.

Előzmény: Freedom of mind (176349)