Elminster Aumar Creative Commons License 2018.06.16 0 0 1166

"ha csak a test növekedne akkor nem jelenne  meg a beszéd és a további lelki funkciók."

 

Hát pedig a test "növekedése" okozza azt, hogy a beszéd képessége megjelenik: az idegrendszernek ki kell fejlődnie és az agynak be kell "huzalozódnia". Anélkül nem megy. Lásd azokat a szerencsétlen sorstársainkat, akik valami probléma miatt fejletlen idegrendszerrel jönnek a világra...

Lelki funkciók meg maximum átvitt értelemben léteznek, mivel olyan dolog, hogy "lélek" nem létezik. Sokakat megtéveszt, hogy az ember személyisége milyen egységes tulajdonság, és tévesen azt hiszik, hogy ez független az emberi testtől. Nem az.

 

"Hogy a lélek nem örök azt még érteném hogy egyáltalán nincs - ha jól értem - akkor azonban 70% víz + 30% "Mengyelejev táblázat", aminek tartod magad annak a testnek nincs véleménye, nem vitatkozik, nem ír, nem kezel számítógépet stb."

 

Emergencia, barátom! EMERGENCIA!!!

 

Mit gondolsz, mi a búbánatos fene az a csoda, hogy pár tucat megfelelően megfaragott és elhelyezett fadarab gabonaőrlő vízimalomként képes működni? A válasz az emergencia, azaz hogy a rendszerek új tulajdonságokra tesznek szert, amelyek nem a részelemeik tulajdonságaiból származnak, hanem a részelemeik közötti kapcsolatokból.

A vízimalom elég egyszerű rendszer, elég egyszerű működésre képes. Egy bonyolultabb rendszer, bonyolultabb működést is elvégezhet, lásd a számítógépedet (ami már vitatkozni is képes veled, ha elég jó chatrobot fut rajta). Egy még bonyolultabb anyagi rendszer pedig akár gondolkodni és érezni is tud, vitatkozik, és kezeli a számítógépet, azaz nagyon szofisztikált működésre képes. Az egész csak a rendszer komplexitásától függ.

Nem mellékesen ez az emergencia-jelenség azokat a problémákat is kiküszöböli, ami a "lélek" elképzelésével kapcsolatban törvényszerűen felmerülnek, például, hogy miért az embernek van, viszont a fejlettebb és öntudattal is rendelkező állatoknak meg nincs. Vagy nekik is van? Akkor hol a határ? A csimpánznak még van, de hollónak nincs?

Nem.

Egyszerűen azok a működések, amiket minden alap nélkül az évezredekkel ezelőtti emberek a léleknek tulajdonítottak, a nagyon bonyolult szerveződésű emberi test (és ebben különösképp az idegrendszer és az agy) emergens tulajdonsága, amit a testet alkotó részelemek kapcsolata határoz meg. Ahogy mondtad: 70% víz + 30% "Megyelejev táblázat", viszont kihagytad a legfontosabb alkotóelemet: az az információ, hogy az előbbieket milyen kapcsolatban kell "összeszerelni"!

 

"Na és ha a lélek mulandó az még nem ok az abortuszra."

 

Senki sem állította, hogy a lélek nemléte ok az abortuszra! Abortuszra egyes egyedül csak az anya döntése lehet az ok. És még ekkor is szabályozni kell, hogy meddig dönthet a TESTÉBEN növekvő "parazita" sorsáról. (A sarkos megfogalmazás nem véletlen! Biológiailag alig van különbség.) És a jelenlegi abortusz-szabályozás úgy jó ahogy van. Nem kéne alaptalan vallási-világnézeti elvárások miatt piszkálni. (Nem mellékesen éppen azért nem szabad piszkálni a jelenlegi szabályozást, mert nyilvánvaló tény: mindig az anya dönt a magzatáról, mindig az ő kezében van a sorsa. Végletes helyzetben a saját életének elpusztításával a magzat életét is kioltja.)

Előzmény: gloria mundi (1165)