JPmiaou Creative Commons License 2018.06.15 0 0 1447

Igen, a személyazonositó (PID) betűkből és számokból (és köztük egy kötőjelből) áll. Például Kossuth Lajos: K2M8-3WT.

 

A FamilySearch családfájának alapelve, hogy egy nagy közös fáról van szó, amit bárki módosíthat (feliratkozás után). Cél, hogy mindenki, aki valaha élt, egyszer -- és csak egyszer -- szerepeljen a fán, megfelelően összekötve a rokonaival, és forrásokkal alátámasztva.

 

A valóság persze ettől távol áll, mert például volt időszak, amikor az indexelt keresztelésekből automatizálva három-három profilt (gyermek és szülei) raktak az akkori közös fára, és ezeket mind áthozták a jelenlegi fára. Tehát igen sok takarítanivaló akad a többgyerekes szülők egyesítésében és az indexelt keresztelések csatolásában.

 

A nyílvános közös fán természetesen csak elhunyt személyek szerepelnek. Az élő rokonokat be lehet írni, de őket csak az látja, aki beírta. (Az élő család adatait célszerű saját gépre telepített programmal rögzíteni. Ilyenből sok van, ingyenes is és fizetős is, és néhány még nagyjából magyarul is tud.)

 

Ha a nagy közös fa gondolata túl idegen, akkor nem a FamilySearch fáját kell használni, hanem például a MyHeritage szolgáltatását. (Névlegesen van ingyenes változata.)

Előzmény: Péter Kerllas (1445)