Törölt nick Creative Commons License 2018.06.15 0 0 86479

De ha már írtad, gyorsan rákerestem a Bethlen Gábor látomás eredeti leírására:

 

"A fejedelem kijött a boltíves kapu alól, s keresztülment a kolozsvári nagy piacon. Ketten voltak vele, Péchy Simon jobbról s Toldalagi Mihály balról kísérte.

     – Nézze Nagyságod – mondta Péchy kancellár –, már ma újfent megnyitott egy bót.

     A nagytemplom körül alacsony várfal volt, amely külső oldaláról apró vásárosbódékkal volt teleépítve.

     A fejedelem melegen mosolyodott el.

     – Hálaistennek – mondta –, ott van élet, ahol a kalmárok nyitni kezdenek.

     Lassan haladtak előre, egyszerre csak Toldalagi Mihály meghökkent, s ijedtében megrántotta fejedelem mentéje ujját.

     – Nagyságos uram!

     Bethlen, aki lesütött szemmel járt az utcán, felemelte pillantását, s dermedten megállott.

     A tiszta hideg napban csodálatos látomás volt.

     A templom tornya felett valami violaszínű köd, amelyet hogy jobban néztek, olyan volt, mintha fonalak ereszkedtek volna alá a nagy magasságokból. Nyílegyenesen szöktek fel ezek a szálak a mennyboltozatig, mintha isteni jel kötötte volna a tornyot az éghez.

     A fejedelem nagy fekete szemeit merően függesztette a természeti csodára, s amint ott állott s nézett, lassan mintha a torony mögött egy másik torony nőtt volna roppant magasságba. Különös volt ez a második torony, gótikus óriási építmény formáját mutatta, ezer csipkével s apró tornyocskákkal, tisztára kivehetetlen volt, olyan volt, mint a Szent István tornya Bécsben, vagy olyan volt, mint a János Jelenéseinek tornya, mely néz keletre, nyugatra, északra és délre...

     Sokáig állottak ott, s nézték a rendkívüli jelenséget. Szívük, lelkük fel volt indulva, s pezsgés helyett lehalkult a vér az erekben.

     Egyszerre csak, minhta újabb csoda történt volna, az egész látás ellobbant, eltűnt szemeik elől.

     Egymásra néztek: igaz volt ez, avagy csalódás. Egymás arcán keresték a bizonyságot, de csak azt látták, hogy mindannyian halottsápadtak, s a bőrük mint a sárga viasz, verejtékes.

     Tehát igaz, tehát mind a hárman látták, tehát volt, s immár nincs.

     Körülnéztek a piacon, s íme, az emberek ott álltak, ahogy munkájukba mentek, jöttek, vagy a fejedelmi urakat kíváncsian lesték, s valamennyien oly álmélkodó és ijedt mozdulattal kövültek meg.

     Mindenki látta a látományt.

     Egy sütőember állott a Koós-ház lába alatt, megszólalt:

     – Ilyfélét láttunk most tizenöt esztendője, s meghala Boldizsár, s háború leve.

     A fejedelem fölemelte ujját s ráintett:

     – Erras, Boldizsár úr halálának tizenkilenc éve, s ez nem háborút nunciál, hanem az én sorsomat signifikálja: fel fogom emelni Erdélyt, mint egy templomot – Isten segítségéből.

     Akik hallották, megilletődtek, s az emberek összedugták a fejüket, amint a fejedelem öreges, nehézkes léptekkel továbbment.

     A két tanácsúr hallgatott, nem merték a fejedelmet gondolataiban háborítani.

     Hirtelen erős szél kerekedett, s végigsepert a piacon. Oly erős volt a szél, hogy megrázta az ablakokat. Toldalagi leguggolt kicsit, úgy szegült ellene, Péchy Simon hátat fordított, s köpenyébe bújva várta el a szélrohanást. A fejedelem azonban csak leszegte fejét, s kimerevedett testtel merően várta el, míg alábbhagy a vihar. Szembe fogadta a támadást, mint Erdély szörnyű viharát a múlt évben, mikor Báthory Gábor úgy megkavarta a világot.

     A vihar már messze járt. Felocsúdtak.

     A templom felett már régen nyoma sem volt a látomásnak. Az utca színén még sodródtak, mozogtak a falevelek s szaraz héjak, de immár visszaállott a békesség."

Előzmény: pk1 (86477)