Schaf Creative Commons License 2018.06.14 -3 3 73788

Hmm... tudod elég érdekes dolog az amikor berúgod az ajtót a kocsmában, majd odaballagsz a csaposhoz, kéred a legjobb piáját, majd miután beleittál kiköpöd, hogy "ezt a szart csak a sok helyi bugris issza meg"...


Szerinted kb hány másodpercet lennél egy vidéki kocsmában?


Abból amit leírtál abból a következőkben vagyok biztos:
1. Se normális autóra se normális navigációra nincs pénzed, vagy egyszerűen csak szarrágó vagy, ahogy a legtöbb idióta akinek a lopáshoz van esze, de supportot már ingyen akar a szarjához...
2. Attól, hogy hallottad már az Android szót még fingod nincs hozzá, ahogyan a navigációs rendszerek működéséhez se,
3. Annak ellenére, hogy "én se ma kezdtem" szöveggel próbálod eladni magad, fogalmad nincs miért nem működik és mikor TÉNYLEG HOZZÁÉRTŐ emberek kérdeznek, kvázi nekik ugrasz, hogy mit gondolnak magukról, te profibb vagy és neked anno ment... Mégis mi? A lopott szarod, amihez anno valaki két sorban leírta, hogy a program paraméterezéseinek egy század százaléka hogyan működik???
4. Bár nem keltette fel a figyelmedet, de az Index MINDEN fórumán tilos a lopott cuccokoz segítséget adni (értsd tilos a warez), és kizárás, végleges törlés jár érte.

Azt viszont te is beláthatod, hogy tört/lopott szoftver amellett, hogy jogellenes, még support szempontjából is problémás. Hagyjuk hogy a magyar nép szereti a dolgokat okosba intézni, és hogy sokak szerint csak a kőműves a melós, de gondolj bele:
- A tört szoftver azért működik, mert olyan változtatás van benne, amit gyárilag nem tartalmaz
- Az innen/onnan megszerezhető szoftverek jó része eleve nem az adott készülékre készült, tehát kvázi a hardver sem minden esetben támogatott. (Azt hagyjuk, hogy "de elfut rajta")
- A legtöbb önjelölt skin buherátor még ma sem tudja pontosan mi mitől működik (jó.. az NNG se biztos), és így terjesztenek skineket, meg egyéb okosságokat. Láttam már Wayteq 820-on, agyon skinezett, millió grafikai elemet használó szoftvert ami alig döcögött. Nagyon nem mindegy, hogy a "vas" micsoda...
- Ezekkel együt beesik ide valaki és kvázi anélkül hogy elolvasna bármit is (akár csak 3 előző hozzászólást) beböfögi, hogy X kütyün nem megy a cucca... Erre valaki közli (orbitális baromság) hogy írjon felül ezt meg azt. Lásd a gyári szoftveren (ami egyébként esetünkben gyári listaáron a kütyüvel együtt 250e Ft) ha felülírod warez térképekkel az eredetit, onnantól rábasztál.. (már bocs.) Hiszen hogy mész be a kereskedőhöz aki ebből él? "Bocs szarok a bevételedre, okosba meg a akartam csinálni, de te most ingyé' csináld vissza"?? Margit.. nóóórmáális?



...és akkor most néhány szóban neked, meg a többi lopott szoftvert használó suttyónak:

Hogy a "szakik" kinek és mire válaszolnak, vagy nem válaszolnak... nos erről párszor már írtam és sokak számára nem szimpatikus a hozzáállásom, amíg nem kerülnek hasonló helyzetbe. Ugyan miért kellene a PÉNZÉRT pláne időért megszerzett tudásomat átadni bárkinek ingyen, ha utána jobb esetben csak újabb követelődző kérdések jöjjenek, rosszabb esetben az általam elmondottak/leírtak alapján egyesek más tollával ékeskedve nem egyszer pénzért adják azt a tudást tovább? (Tudod te hány garázscég warezhuszárjával küzdöttem én anno, ha itt vagy más fórumokon akarta megtudni a gányolt szarja miért nem fut az ügyfele gépén?)

Az NNG és más szoftvergyártó cég sem szent... sőt.... Akik ismernek tudják, hogy nálam többet és jobban senki nem ütötte őket, még ha valamelyest belső embernek is számítottam néhány támában, azzal azonban teljes mértékben egyetértek, hogy a "nem támogatott" készülékekhez nem adnak supportot. Hogy miért? Gondolom evidens, de ha nem pár dologra had hívjam fel a figyelmed:
- Rajtad kivül kismilló user gondolja még úgy, hogy "letőőőttöm, oszt majd megy ingyé, mé fizessek érte" vagy hogy "én így vettem és kész"
- A hardverkereskedők egy része eleve arra épített anno, hogy az akkori hardverekhez írt szoftver futásához szükséges környezetet megteremtse a "noname" eszközeiken. "A vevő megveszi a vasat a nyereség az enyém az NNG szoftvert meg majd lopja oszt jónapot"
- A Wayteq különösen feketeseggű ezügyben, ugyanis az egyik cég voltak akik elvileg az első modelljeikre KAPTAK hivatalos liszenszet az NNG-től, azonban ahogy tudom, nagyságrendekkel több készüléket adtak el, mint amennyihez joguk lett volna. Nyilván ha te vagy a szoftver gazda, te sem nézed jó szemmel, ha eladsz 100 liszenszet és az utcán meg 1000 köszön vissza....
- A support benne van egy szoftver árában, már ha kifizetted.... de azért lássuk be... ugyan kinek van arra apparátusa, hogy egy lassan 13 éve a piacon lévő terméket egyesével supportáljon? Hogy napi szinten megválaszolgasson több millió dilettáns, többnyire warezből, vagy felhasználói hibából eredő reklamációt? (Az OEM eszközök ugye más dolog) Az NNG-nek se volt szerintem az első pillanattól se... most meg már pláne nincs. (Mert ugye nem csak a magyar user a hülye...)


Részemről több dolog van ami eldönti, hogy egy kérdésben segítek-e. Az első, hogy sért-e szerzői és szomszédos jogot. Ha igen, akkor - lásd az Index fórumok szabályzatát - már nem is releváns, még ha tudnám is pontosan mit hogyan kell, akkor sem lehetne nyilvánosan leírni. (Gondolom bűncselekményre meg te se bújtogatsz senkit se). Emellett fontos a kérdező stílusa is... Ha megérti, hogy a lopott szarja (warez szoftver, többnyire mókolt beállításokkal) lehet azért nem működik, mert már messze nem az a szoftver ami a csomagban volt anno, akkor az egy jó kezdet, akkor szép lassan akár még az is előfordulhat, hogy rávezetem a megoldásra... de magamtól biztosan nem fogom megmondani, hogy a UI melyik sorát változtasd meg, hogy működjön a Wayteq 950-en, vagy az Androidos készüékeden is rendesen, akár azokkal a funkciókkal együtt is, amikről a felhasználók 99%-nak fogalma nincs, hogy benne van.

Sajnos az ilyen kérdező a legritkább... Inkább olyanok jönnek, akik "Hé! Valaki mondja meg hogy ez a szar mé' nem működik" stílusban ideböfögnek valamit, aztán amikor jelzi valaki, hogy ott kéne reklamálni ahonnan lopta a szoftververziót, akkor átmennek anyázásba... Szerinted az ember hány hónap után dönt úgy, hogy élből legyint egy ilyen kérdésre (pedig többnyire már a hibából tudható az is, mikori törést vagy honnan letöltött állományt használ a user)?

 

Annó arról is írtam arról párszor (bár a sok warezhuszár, meg okostojás persze csak azt látja, hogy nem tetszik a warez), hogy a programozó is meg kell éljen valamiből. Ha te nem fizetsz a szoftverért, nem fizetsz a supportért, vajon ő miből fog fizetni a kifliért?? Ha pedig más állást keres, a te szoftveredhez ki fog frissítést vagy pach-et csinálni??
Aztán arról is írtam, hogy sok warez fórumon (többek között az én leírásaim alapján is) többnyire olyanok osztják az észt akik maximum tapasztalati úton szereztek tudást, vagy más tollával ékeskednek (lásd lefordítanak egy orosz vagy angol warez fórumból esetleg idejönnek pofátlanul kérdezni, az általunk elmondottakat meg kipostolják sajátként). Na már most... ha nem érted a működést, hogy lehetsz benne biztos, hogy amit javasolsz az jó megoldás?

Arról már ne is beszéljünk, hogy szoftver és szoftver között is van különbség.. Nem véletlenek a verzió számok, ezek többnyire egy-egy gyártónak egyedileg készült verziók, vagy a megrendelő szájíze szerint kerültek elkészítésre. Van amelyik pl. hiába sokkal magasabb verziószámú, sokkal butább is, mivel a "megrendelő" nem kérte az adott fícsört az NNG-től a szoftverhez (mert úgy drágább lett volna) Az eszem áll meg amikor látok egy egy új NNG terméket "frissebb"-ként reklámozva, miközben messze szarabb mint az előtte egy évvel megjelent verzió... pl nincs benne a teherautós navigációhoz szükséges rész, mert minek, ergo tök feleslegesen másolgat a warezhuszár bármit is bele, se liszensszel, se a file-okkal nem fog működni... Aztán jön a tolvaj user és benyögi: "NEM MŰKÖDIK EZ A SZAR"

A térképek megint egy másik téma. Az NNG termékeknél pl. számos olyan térképcsomag van, aminek a kiegészítő file-jai nem is működnek együtt, illetve pl egyesz szoftverekkel nem működnek megfelelően. Lásd pl "hülyeséget tervez" vagy "levisz az autópályáról"... stb. A nagy tiszteletű warez usernek mi a válasza: "hát biztos szar a térkép, tőőccsé le másikat"....
Az iGO 8 egyes verzióiban pl. volt egy hiba, ami miatt a nem együtt fordított (értsd adott készülékhez tartozó) térképek használata esetén az országhatárok nem illeszkedtek. Az újabb primo verziókban erre találtak megoldást, de a régebbi iGO8-ak esetében bizony nagyon oda kell figyelni, mihez mi való.

...és még sorolhatnám.

 


Összességében azért ismét megkérdezném tőled is: Ki supportáljon? Az aki érti is, vagy az aki látott már ilyet? Aki supportál az ingyen tegye, vagy pénzért? Építsük be a szoftver árába a supportot vagy fizess érte külön? Te eljössz nekem betonozni ingyen, ha segítek? Jaa.. azt nem.. neked "jár" a tudás a másiktól, mert a nem fizikai munka az szerinted ingyen van.. ott az Internet majd letőőőőcsük... csak lesz egy hülye aki ingyen segít... (Persze.. mindig van, csak éppen nincs értelme magas lóról visszabeszélni nekik)


Én pl. szívesen segítek bárkinek ingyen is, ha a szoftvere jogtiszta és a megfelelő hardveren fut. Minden más esetben csak találgatni tud az ember és szerintem azt senki se akarná, hogy olyan orvos műtse, aki nem tudja melyik a vese és melyik a máj.... Persze... hajat vágni nem csak a fodrász tud... ollót látott már mindenki.. csak kérdés a végén milyen lesz a frizura.


Na most ennek fényében a következő kérdező, mielőtt ideböfög valamit, döntse el hogy tényleg akar-e kérdezni és ha igen, milyen stílusban teszi...   Elég régóta itt ülünk ebben a kocsmában, és a betérő vendég ne köpje a piánkat a padlóra...

Előzmény: Törölt nick (73781)