Daeril Creative Commons License 2018.06.07 0 0 66219

Értem a gondolatmenetet, de továbbra is egyoldalúnak érzem a történetet. Fő indokom a következő:

- Addig amíg a Csodajó márkajelzés csak egy termelő saját bulija elég egyszerű a történet - a termelő mindent elkövet, hogy a bora Csodajó legyen - majd reklámozza - és a vevő felfigyel rá és elégedett és fizet.

- Onnantól hogy a Csodajó egy eredet védett márka, ami borvidéki szinten definiált nem csak a területben de készítési eljárásában - nos onnantól az én értelmezésemben a borvidék felelős azért, hogy a lefektetett eljárások ellenőrzötten és rendben meg is történnek. Attól függően, hogy a Csodajó-bor milyen komplikáltan van az eredetvédelemben megfogalmazva, ez lehet egy egyszerű vagy egy igen komplex feladat is a borvidék számára. Minimum feladatként önbevallással igazoltatni kell a termelő, hogy tényleg megcsinálta-e a definiált technológiát - de ez elmehet odáig, hogy évente többször (zöldmunka, szüret, szőlőfeldolgozás) független szakértőkből bizottságot kell szervezni, kivonulni szemlézni és hosszadalmasan jegyzőkönyveket felvenni. 

- Különösen pikáns az a felállás, amikor a Csodajó eredetvédelemhez csatlakozni akar két vágóval arrébbról egy másik termelő. Míg a Csodajó márka létrehozójáról kb. feltételezhető, hogy betartja a saját márkája eredetvédelmét - addig egy új szereplő munkáját komolyan ellenőrizni kell. Csomó vitás és peres lehetőség felmerülhet pl.: megtagadhatja-e az eredeti Csodajó termelője, hogy az adott új termelő csatlakozzon? Kétes minőségű Csodajó palackok felmerülésekor ki a felelősség hordozója? A Csodajó márka kitalálója perelheti-e ez esetben a borvidéket mert lerontották az eredetvédelem hiányos ellenőrzésével az ő Csodajó-márkáját... stb. stb.

Szóval igazán nem kötekedni meg értetlenkedni akarok, de ez komplexebb kérdés mint hogy instant duplaplusszjó legyen - bár valóban elismerem, hogy nagy a potenciál benne.

Annak jobban látom az értelmét, hogy a borvidék valami csúcsbor törekvésnek mögé áll oly módon, hogy igazolja hitelt érdemlően az eredetét (nem bemondásra mint most) és megszab egy termesztés és feldolgozás technológiád - de az egész nyitott marad az egész borvidékre és az egyéni márkanév nem védett. De szerepel a címként hogy Single Vinyard Wine from Somló vagy mi... Így néhány jogi csapda elkerülhető bár az adminisztratív teher továbbra is fennáll, de hát ennek az elvégzésére fizetnek a termelők elvileg tagdíjjat.

 

Előzmény: BZoltan (66213)