Elminster Aumar Creative Commons License 2018.06.06 0 0 21659

"Különböző számitógépeket képes az ember gyártani.

 

Melyik szokott félni?"

 

Egyelőre egyik sem. Éppen azért, mert a számítógépek túlnyomó részét emberek célirányosan programozzák, és senkinek nem szándéka félelmet programozni egy eszközbe.

De figyeld csak meg, ahogy a robotrendszerekbe (pl. az önvezető autókba) egyre komplexebb öntanuló rendszereket készítenek, és emiatt egyre kevésbé az emberi programozás fogja meghatározni annak a számítógépes rendszernek a működését, úgy fognak felbukkanni a nagyon óvatos és körültekintő változatok, amelyek esetén a "viselkedés" okát nyugodtan hívhatjuk majd félelemnek. Persze csak akkor, ha a programozó emberek nem lövik ki ezeket a változatokat arra hivatkozva, hogy a "félelem" miatt döntésképtelenek vagy hajlamosak a hibás döntésre.

 

"mi a szeretet vagy az öröm programkodja?"

 

Eleve a biológiai idegrendszerekben sem programozott a szeretet vagy az öröm, hanem inkább egyfajta általános módosító tényező, mondjuk mintha a processzort egy 10 Teslás, a rétegeivel párhuzamos erővonalú mágneses térbe helyezve csak vicces idézeteket találna egy-egy keresési utasításra.

Tehát nem "programozottak" ezek a dolgok, hanem általános befolyásolók, amik a programfutást módosítják. A szeretet érzéséért amúgy főleg az oxitocin idegsejtekre kifejtett hatása a felelős, a különféle örömérzésekért pedig a dopamin, a szerotonin és az endorfin.

Mondom: az érzések és érzelmek jórészt "egyszerű" kémia.

Előzmény: Kód 001 (21657)